Brandy, Cognac – na czym polega różnica?

Jak można było się spodziewać, na stronie Whisky Reset, każdy inny, wysokoprocentowy trunek będzie porównywany właśnie do Whisky 😉 Dzisiaj zajmiemy się głównie Brandy.
Produkcja whisky w wieeeeeeelkim skrócie
Do produkcji Whisky, używa się trzech składników: zboża (w Single Maltach jest to jęczmień), wody i drożdży. Zboża często są słodowane – to powoduje zwiększenie w nich zawartości cukrów, dzięki czemu w procesie fermentacji, można otrzymać większą zawartość alkoholu. Potem wszystko trafia do dębowych beczek. Najczęściej są to beczki po bourbonie, lub po sherry. Dla szkockiej i irlandzkiej Whisky, okres leżakowania to minimum 3 lata.
Produkcja brandy – podstawy
Brandy produkuje się z winogron. Najpierw po prostu robi się z nich wino, które później destyluje się. Powstały w ten sposób alkohol także leżakuje w dębowych beczkach, jednak tym razem najczęściej używa się francuskiego dębu szypułkowego, który zapewnia zupełnie inne walory zapachowe i smakowe oraz nadaje dojrzewającemu w nim trunkowi z gruntu inny charakter.
W odróżnieniu od Whisky, minimalny okres dojrzewania w beczce, to dwa lata – wtedy Brandy określana jest mianem „VS” (Very Special). Ta „ckliwa” nazwa nie oznacza nic więcej, ponad „absolutne minimum”, jakie wymagane jest, żeby produkt mógł nosić miano Brandy lub Cognac. Jeżeli trunek dojrzewał minimum 4 lata, na etykiecie najczęściej pojawi się określenie „VSOP” (Very Superior Old Pale), a gdy czas leżakowania wynosi co najmniej 10 lat, określa się go mianem „XO” (Extra Old).
To czym właściwie jest Cognac?
Cognac, to po prostu Brandy, do produkcji których używa się wina wyłącznie z winnic z regionu Cognac we Francji. Powstają wyłącznie z trzech gatunków winogron z tego obszaru. Powstałe z nich wino musi być dwukrotnie przedestylowane w miedzianych alembikach. Powstały w ten sposób produkt, zwany eaux-de-vie (woda życia), zawiera ok. 72% objętości alkoholu. Od razu przychodzi nam na myśl nazwa Whisky, która też oznacza „wodę życia” (z galickiego Uisge Beatha).
Znane marki
W najbardziej znanym na świecie Domu Koniaku, Hennessy, znajdują się magazyny z beczkami, w których destylat leżakuje po dziś dzień od ponad 118 lat! Przelanie go do beczek nastąpiło jeszcze w XIX wieku. Magazyny ze stuletnimi beczkami noszą dumną nazwę „Paradis”, a ich domieszki możemy degustować na przykład w koniaku „Hennessy PARADIS”, którego cena oscyluje w granicach 4 000 zł za 700 ml butelkę.
Wśród koniaków praktycznie nie występuje zjawisko (tak bardzo cenione wśród smakoszy Whisky) Single Cask – czyli docelowego produktu z pojedynczej beczki. Obowiązkowe jest tzw. kupażowanie, czyli mieszanie składników z wielu beczek. Dla przykładu: możemy kupić koniak Rémy Martin, w którego skład wchodzą destylaty z ponad 1200 różnych beczek!
… Ale uprośćmy nieco sprawę:
Jak opisać smakoszowi Whisky smak koniaku? Uwaga:
„Koniak smakuje jak połączenie Aberfeldy 12 i Glenlivet 15 French Oak”
Może pora nieco poszerzyć horyzonty?
Żeby za bardzo nie komplikować strony i nie tworzyć zbyt wiele kategorii, które później trudno szukać (a jeszcze trudniej znaleźć), do katalogu „Koniaki i inne Brandy” dołączam także Śliwowice, Metaxy i inne winiaki.
Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish
Albo poszukaj dalej > TUTAJ <