Oban 14
Z whisky Oban 14 zetknąłem się zaraz na początku mojej przygody z whisky. Odkryłem w niej wtedy coś zadziwiającego – DYM! Torfowy dym to coś, z czym do tamtej pory nie miałem do czynienia, więc smak bardzo mnie zaskoczył. Teraz, po spróbowaniu różnych Ardbegów, Laphroaigów, Caol Ila itp. mam lekką obawę, że będę miał trudności, żeby w ogóle ten dym tam znaleźć.
Zobaczymy.
Oban 14
Oban znaczy „Mała Zatoka”
Scotch Single Malt
Region: Highland
14 lat
43% alkoholu
Lekko, a w zasadzie minimalnie torfowa
Leżakowana w beczkach po bourbonie z niewielkim dodatkiem beczek po sherry
Filtrowana na zimno
Kolor: bursztyn +2 z dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: winogrona, brzoskwinie, nowa skórzana tapicerka, wanilia, świeża pomarańcza, dym, sól morska, jabłka, banany. 21/25
Smak: espresso, czekolada, muscovado, czerwony pieprz, dym, kajmak, karmel 21/25
Finisz: wata cukrowa, kawa, Advocaat. Średnio długi i leciutko dymny. 21/25
Balans: bardzo fajna Whisky. Troszeczkę przypomina mi Bunnahabhain 12, ale zdecydowanie przegrywa w tym pojedynku. Oban w smaku nieco bardziej kwaskowy i odrobinę bardziej dymny. Alkohol świetnie ukryty. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne. Smaczna, łagodna, delikatna i złożona. Świetna propozycja, żeby zacząć przygodę z torfowymi whisky. 21/25
Ogólnie: 84/100
Inne opinie
nne opinie:Murray (2015): 86/100
Ralfy (2013): 84/100
Cena: około 200 zł.
Polecam
Więcej zdjęć tutaj
5 thoughts on “Oban aged 14 years – recenzja whisky”