Jack Daniel’s Gentelnan Jack
W odróżnieniu do edycji Old no. 7, Jack Daniel’s Gentelnan Jack jest whiskey odrobinę trudniejszą, albo, mógłbym napisać: bardziej zajmującą w produkcji. Cały myk polega na tym, że w tym przypadku, whiskey była poddana procesowi filtracji przez węgiel klonowy dwukrotnie – przed i po destylacji.
Więcej na ten temat możemy przeczytać w dość obszernym wpisie o samej marce, wpis > TUTAJ <
Jack Daniel’s Gentelnan Jack
Tennessee Whiskey
Okres leżakowania: minimum 4 lata
40% alkoholu
Leżakowana w nowych, wypalanych od środkach beczkach z białego dębu amerykańskiego
Filtrowana DWUKROTNIE przez warstwy węgla z drewna klonowego
Kolor: bursztyn +1 (jaśniejszy od old no. 7)
Notka smakowa
Zapach: miodowo-karmelowy, wanilia, skóra, pasta do podłogi, wanilia. Delikatniejszy od Jacka z czarną etykietą. Alkohol dobrze ukryty. 22,5/25
Smak: słodki i delikatny z lekką goryczką. Suszone śliwki, wanilia, bita śmietana, kakao, kokos, rodzynki, syrop klonowy. 22/25
Finisz: … ekstremalnie krótki. Rozmaryn, miód, marcepan, orzech laskowy. 17/25
Balans: początek świetny. Piękny zapach i przyjemny, delikatny smak. Dwukrotna filtracja zrobiła swoje. Delikatniejsza strona Jacka Danlelsa. Jednak finisz mało intensywny i krótki. 20/25
Ogólnie: 81,5/100
Inne opinie:
Ralfy (2010): 84/100
Serge (2008): 78/100
Cena: w Kauflandzie i w Polo Markecie był kiedyś za 99 zł. Zazwyczaj kosztuje około 110 zł.
Polecam
Więcej recenzji różnych edycji tej whiskey – tutaj
2 thoughts on “Jack Daniel’s Gentelnan Jack – recenzja”