Maker’s Mark
Kentucky Straight Bourbon WHISKY. Co ciekawe, Maker’s Mark nie używa nazwy WhiskEY, typowej dla amerykańskich Bourbonów.
Okres leżakowania: minimum 4 lata
45% alkoholu
Mash Bill: 70% kukurydzy, 16% pszenicy ozimej, 14% słodowanego jęczmienia
Kolor: bursztyn +2, z połyskiem miedzi
Notka smakowa
Zapach: dojrzałe banany i gruszki, drewno, kukurydza, lody waniliowe, kajmak, anyż. Trochę bogatszy, niż typowy Bourbon, ale dość mocno alkoholowy. Poza tym, przyjemny. 21/25
Smak: syrop klonowy, goździki, karmel, tymianek, espresso, suszone morele. 22/25
Finisz: wanilia, drewno, siano, imbir, pieczone jabłka. Krótki, ale niezły, jak na Bourbon. 20/25
Balans: bogata Whisky. Głęboki, intensywny smak i zapach. Świetna jakość. Daleki krok naprzód od niskopółkowych, amerykańskich trunków. 21/25
Ogólnie: 84/100
Za każdym razem z przyjemnością do niego wracam. Bogaty, przyjemny aromat i smak. Dużo bardziej głęboki i złożony niż np. Wild Turkey 101, chociaż ten drugi jest w smaku bardziej intensywny.
Inne opinie:
Murray (2017): 91/100
Serge (1995): 75/100
Cena: ok. 100 zł
Biorąc pod uwagę jakość produktu, zdecydowanie nie płacimy za dużo.
Polecam
Więcej zdjęć tutaj
4 thoughts on “Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky – recenzja”