Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky – recenzja

Maker’s Mark

Kentucky Straight Bourbon WHISKY. Co ciekawe, Maker’s Mark nie używa nazwy WhiskEY, typowej dla amerykańskich Bourbonów.

Okres leżakowania: minimum 4 lata

45% alkoholu

Mash Bill: 70% kukurydzy, 16% pszenicy ozimej, 14% słodowanego jęczmienia

Kolor: bursztyn +2, z połyskiem miedzi

Notka smakowa

Zapach: dojrzałe banany i gruszki, drewno, kukurydza, lody waniliowe, kajmak, anyż. Trochę bogatszy, niż typowy Bourbon, ale dość mocno alkoholowy. Poza tym, przyjemny. 21/25

Smak: syrop klonowy, goździki, karmel, tymianek, espresso, suszone morele. 22/25

Finisz: wanilia, drewno, siano, imbir, pieczone jabłka. Krótki, ale niezły, jak na Bourbon. 20/25

Balans: bogata Whisky. Głęboki, intensywny smak i zapach. Świetna jakość. Daleki krok naprzód od niskopółkowych, amerykańskich trunków. 21/25

Ogólnie: 84/100

Za każdym razem z przyjemnością do niego wracam. Bogaty, przyjemny aromat i smak. Dużo bardziej głęboki i złożony niż np. Wild Turkey 101, chociaż ten drugi jest w smaku bardziej intensywny.

Inne opinie:

Murray (2017): 91/100

Serge (1995): 75/100

Cena: ok. 100 zł

Biorąc pod uwagę jakość produktu, zdecydowanie nie płacimy za dużo.

Polecam

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

4 thoughts on “Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.