Grappa Nonino Alla Ruta
Grappa to mało popularny rodzaj alkoholu w Polsce. Powstaje z wydestylowanych winogron, podobnie, jak brandy, czy nawet Cognac, jednak w przypadku grappy, destyluje się przefermentowane wytłoki i pestki winogron, czyli pozostałości i odpady z produkcji wina. Grappa Nonino Alla Ruta dodatkowo zamiera liść ruty zwyczajnej, który nadaje trunkowi aromatu i smaku.
To kolejna już grappa na blogu, a szczerze przyznam, że nie każda mi smakuje. Jednak ciekawość zwyciężyła… otwieramy.
Grappa Nonino Alla Ruta
Kraj produkcji: Włochy
43% objętości alkoholu
Kolor: jasnozielony – odrobinę ciemniejszy niż zwykła Żubrówka
Notka smakowa
Zapach: na początku bardzo alkoholowy. Później minimalnie łagodnieje. Toffi, kwiat bzu, słodki dżem jagodowy, migdały, suszone daktyle… trochę przypomina bimber z winogron. 19/25
Smak: spalenizna, suszone figi, półwytrawne wino, szczaw, pestki jabłek, morele w syropie (niskosłodzonym), suszone jabłka. Ciekawie… nie przypomina mi to niczego, co dotąd piłem. 21/25
Finisz: suszone morele, suszone jabłka, przypalony karmel, cola, wytrawne wino, pestki jabłek. Słodko-gorzki, średnio długi, przyjemny… i bardzo specyficzny. 20/25
Balans: ruta zwyczajna gra tu ważną rolę. Bez niej nie byłoby tak smacznie. Roślina ta, ze względu na swoje właściwości, ma wszechstronne zastosowanie – także w produkcji niektórych alkoholi, np. wermutów, likierów, czy brandy. Tutaj, zapach jest bardzo intensywny i interesujący, jednak dość mocno alkoholowy i w związku z tym, trochę za ostry, ale w smaku i w finiszu, alkohol jest nieźle ukryty. 20,5/25
Ogólnie: 80,5/100
Cena: ok. 100 zł.
Polecam… ale nie namawiam 😉
Więcej zdjęć tutaj
2 thoughts on “Grappa Nonino Alla Ruta – recenzja”