Recraft Milkołak Milk Stout
Piwo ciemne typu Stout
Objętość alkoholowa 5,2%
Ekstrakt 16 stopni Plato
Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, laktoza, jęczmień palony, owies, chmiele: Marynka, Lubelski, drożdże
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane
Termin przydatności do spożycia: 14.11.2018
Zapach z butelki: piekarnia! Karmel, pieczony chleb, melasa.
Kolor: ciemnobrązowy, prawie czarny, nieprzejrzysty
Drobnopęcherzykowa piana utworzyła grubą, masywną pianę, która bardzo długo utrzymywała się na powierzchni. Do samego końca była w kieliszku.
Notka smakowa
Zapach: spalenizna, popiół, karmel, skórka grejpfruta. Tutaj nie czuję tego pieczywa, które wyczuwałem prosto z szyjki butelki. Cola, imbir, suche siano. 19/25
Smak: dość wytrawny i średnio goryczkowy. Mocno przypalony karmel, wapno, coś, jak opalane drewno. Potem pojawiają się nieco bardziej owocowe akcenty – gorzka pomarańcza, niedojrzałe czereśnie, figi, daktyle. Poza tym mniszek lekarski, tymianek, rozmaryn, roszponka. Bardzo ciekawe doznania smakowe, zwłaszcza, jak ktoś lubi Whisky. Na upalne wieczory, bardzo fajna alternatywa. 20/25
Goryczka 2,5/5 (nie wliczana w ogólną ocenę)
Finisz: melasa, miód kasztanowy, karmel, pestki moreli, suszone śliwki, skórka z razowego chleba. Przyjemny i długi. 18/25
Balans: dość bogate i ciekawe piwo. Nie jest jakoś specjalnie orzeźwiające, ale ta przyjemna wytrawność i paloność pozostawia przyjemne wrażenie. Ciekawy zapach, przyjemny zapach i porządny finisz – to sprawia, że to piwo warto zapamiętać. 20/25
Ogólnie: 77/100
Cena: ok. 5 zł
Kupiłem w Lidlu
Polecam