Hendrick’s Gin
Dziś, nagradzany wieloma medalami (2 podwójne złote i trzy srebrne podczas Międzynarodowego Konkursu Alkoholi w San Francisco) i okrzyknięty w 2003 roku najlepszym ginem na świecie, Hendricks’s Gin. Do mojego kieliszka trafił ten, o zawartości 44% alkoholu.
Hendrick’s Gin
Produkowany w Szkocji
W jego skład wchodzą m. in. jałowiec, kolendra i skórka z cytrusów, jednak użyto także mniej oczywistych składników rodzinnych, takich jak ogórek i płatki róż.
kolor: bezbarwny
Notka smakowa
Ciekawy wygląd: czarna, szeroka butelka, przypominająca przedwojenne, aptekarskie butelki z lekami.
zapach: intensywnie cytrusowy (chociaż nie aż tak, jak Tanquery no. Ten). Imbir, rozmaryn, limonka, dojrzały arbuz, szałwia, jałowiec, goździki. Alkohol dość słabo ukryty, poza tym… najwyższa światowa półka. 22/25
Smak: po prostu BOMBA! 120% Ginu w Ginie. Tak intensywny i tak niesamowity… lekko słodki, ale jednocześnie, fantastycznie gorzki. Pestki moreli, suszone śliwki, jałowiec, liczi, rozmaryn, świeży ogórek, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, anyż… po chwili pojawia się gorzka czekolada. Mistrzostwo świata! 23,5/25
Finisz: brzoskwinia, kakao, rozmaryn, skórka limonki, arbuz, pomarańcza, imbir, mięta, goździki. Długi, wytrawny, bardzo przyjemny. 23/25
Balans: bliski doskonałości. Minus jeden punkt za nieco za słabe ukrycie alkoholu w zapachu. Reszta – perfekcja. 24/25
Ogólnie: 92,5/100
Inne opinie:
Ralfy (2013): 91/100
cena: 30 €, sklep Edeka, Niemcy. W Polsce, widziałem w Kauflandzie za ok. 110 zł, ale objętość alkoholu wynosiła 41,4%.
Gorąco polecam!
Porównanie Hendrick’s z dwoma innymi, wyjątkowymi ginami – tutaj
Więcej zdjęć tutaj
One thought on “Hendrick’s Gin 44% – recenzja szkockiego ginu”