Clément Rhum Vieux Agricole V.S.O.P.
Dziś mierzymy się z ciekawym rumem. Jest to Clément Rhum Vieux Agricole, powstały z soku z trzciny cukrowej. Rumy, których produktem bazowym nie była melasa, wnoszą dużo świeżości i mają zupełnie inny charakter niż te, które powstają z melasy.
Clément Rhum Vieux Agricole
V.S.O.P.
Martynika
Produkowany z soku z trzciny cukrowej
Okres leżakowania: minimum 4 lata
Dojrzewa najpierw w beczkach z francuskiego dębu szypułkowego, a później destylat przelewamy jest do ponownie wypalanych beczek po bourbonie
40% alkoholu
Kolor: słomkowy bursztyn
Notka smakowa
Zapach: karmel, siano, anyż, drewno, brzoskwinie w syropie, czekolada, pestki jabłek, suszone figi. Alkohol dobrze ukryty. Zapach jest bardzo przyjemny. 22/25
Smak: zaskakujący. Nawet trochę dziwny. Słodki. Rodzynki, suszone śliwki, mandarynka, wrażenie brandy, dojrzały banan. Alkohol dobrze schowany. 22/25
Finisz: karmel, granat, powidła śliwkowe, majeranek, kukułki, minimalnie czuć goździki. Przyjemny, ale nieco krótki. 21,5/25
Balans: bardzo dobry rum dla miłośników Whisky, albo Brandy. Nie przeważa anyż, drewno, ani karmel. Czuć czysty, dobrej jakości destylat i lata leżakowania w dębowych beczkach. Prostota i szczerość w pięknym wydaniu. 23/25
Ogólnie: 88,5/100
Cena: 145-180 zł
Polecam
Więcej zdjęć tutaj
4 thoughts on “Clément Rhum Vieux Agricole V.S.O.P. – recenzja”