Old Ballantruan 'The Peated Malt’ – recenzja whisky

Old Ballantruan

Old Ballantruan The Peated Malt

Nie istnieje destylarnia o nazwie Old Ballantruan. Tak samo, jak nie ma gorzelni Longrow czy Hazelburn, które, jako Single Malty, spokojnie możemy znaleźć, a produkowane są przez Springbank – cudowną gorzelnię z Campbeltown.

Tak samo jest tutaj. Old Ballantruan to whisky mocno torfowa, a produkowana jest przez destylarnię, która raczej znana jest z delikatnych, słodko-owocowo-winnych klimatów, typowych dla regionu, w którym jest zlokalizowana.

Ballantruan Spring to nazwa źródła wody, z której czerpie destylarnia.

Old Ballantruan

Region: Speyside

NAS

50% alkoholu

Mocno torfowa, ok. 30 PPM

nie filtrowana na zimno

Kolor: bursztyn -1

Notka smakowa

Zapach: na początku, alkohol dość mocno daje o sobie znać. Od razu pojawia się dym, potem cytrusy, cola, wanilia, tonkowiec wonny, karmel, piżmo 20/25

Smak: imbir, kakao, toffi, dym, drewno. Mocny, intensywny, smaczny. Alkohol w smaku jest nieco łagodniejszy niż w zapachu. 22/25

Finisz: półwytrawne wino, tonik, anyż, goździki, karmel, cytrusy 21/25

Balans: trochę zbyt alkoholowa w zapachu, ale smak i finisz, to już inna bajka. Jest to whisky bez oznaczenia wiekowego, więc nie ma co oczekiwać ogromnej złożoności. Mnie smakowała. Dodatkowym atutem jest brak filtracji na zimno i porządne 50% objętości alkoholu, który jednak jednak (może oprócz zapachu) jest całkiem nieźle ułożony. 20/25

Ogólnie: 83/100

Inne opinie:

Serge „whiskyfun” (2006): 82/100

Murray „Whisky Bible” (2017): 89,5/100

Cena: od 190 zł

Podsumowanie

Jest naprawdę niezła… ale za tę cenę można dostać dużo lepsze Whisky.

…a destylarnia nosi nazwę Tomintoul 😉

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

4 thoughts on “Old Ballantruan 'The Peated Malt’ – recenzja whisky

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.