Don Wito Witbier – recenzja „białego” piwa

Don Wito Witbier

Pszeniczne piwo górnej fermentacji, nazywane też piwem białym. Naturalnie mętne, Don Wito Witbier.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, pszenica, owies, skórka pomarańczy gorzkiej, chmiel, kolendra, rumianek, drożdże

Piwo niefiltrowane, pasteryzowane

Objętość alkoholu: 4,9%

Termin przydatności do spożycia: 13.01.2019

Zapach z butelki: przeważa miód i drożdże

Kolor: jasny bursztyn. Lekko mętny

Notka smakowa

Zapach: mango, zielone jabłka, suszone morele, brzoskwinie w syropie, pomarańcza. Przyjemny, ale rozwodniony. 17/25

Smak: suszone jabłka, trawa cytrynowa, drożdże (coś, jak świeże ciasto drożdżowe), miód, skórka limonki. Kolendry nie czuję, ale rumianek, tak. Dość przyjemne. Mało alkoholowe, ale znowu trochę rozwodnione. 17/25

Goryczka: 1/5 (nie doliczam do ogólnej oceny)

Finisz: piernik, imbir, kardamon, melisa, szałwia, morela. Przyjemny. 18/25

Balans: zdecydowanie orzeźwiające, chociaż lekko „wodniste” piwo. Żadna z przypraw nie dominuje, a jedynie harmonijnie wkomponowuje się w całość. 19/25

Ogólnie: 71/100

Cena: ok. 6 zł

Raczej sam więcej nie kupię, więc gdybym napisał, że polecam, mogłoby to zakrawać na lekką hipokryzję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.