Fortuna Kwaśna Pigwa
„Piwna specjalność, której receptura oparta jest na owocach pigwy – zwanej niegdyś też „polską cytryną”. Zainspirowani tym nietuzinkowym owocem, dojrzewającym jesienią w przydomowych ogrodach, stworzyliśmy piwo urzekające aromatem dojrzałej pigwy, jabłek oraz słodko – kwaskowym smakiem.
WYJĄTKOWY SMAK PIGWY W ORZEŹWIAJĄCEJ ODSŁONIE
Fortuna Kwaśna Pigwa to piwo warzone przy użyciu starannie dobranych, naturalnych surowców”
Fortuna Kwaśna Pigwa
Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, pszenica, soki (jabłkowy, z pigwy 8,5%), cukier, chmiel, naturalny aromat, drożdże.
Piwo dolnej fermentacji.
Objętość alkoholu: 5,6%
Termin przydatności do spożycia: 05.04.2019
Tyle, jeśli chodzi o opis na kontr-etykiecie
Zapach z butelki: suszone jabłka, kapusta kiszona
Kolor: lekko mętny bursztyn
Sredniobąbelkowa piana utworzyła grubą warstwę, która dość szybko znika
Notka smakowa
Zapach: liść chrzanu, rabarbar, kwaśne, niedojrzałe, zielone jabłka. Mocne uderzenie chmielu.18/25
Smak: Pigwa w miodzie. Specjalnie spróbowałem pigwy prosto z krzaku. Bardzo kwaśny owoc. Po połączeniu z miodem bardzo przyjemnie smakuje. Właśnie ten smak tutaj czuć. Oprócz tego, lekka, chmielowa goryczka, odrobina Prosecco, imbir, suszone jabłka. Lekko kwaśne, bardzo orzeźwiające i bardzo smaczne. 21/25
Goryczka: 1/5 (nie doliczam do ogólnej oceny)
Finisz: miód, imbir, rabarbar, drożdże. Wino musujące. 19/25
Balans: przyjemne, wyraźne piwo. Pigwa dominuje na każdym kroku. Coś dla miłośników słodko-kwaśnych klimatów z niezbyt intensywną goryczką. 19/25
Ogólnie: 77/100
Cena: ok. 6 zł
Polecam
Więcej recenzji piw – tutaj
Więcej zdjęć tutaj