Fortuna Kwaśna Pigwa – recenzja piwa

Fortuna Kwaśna Pigwa

„Piwna specjalność, której receptura oparta jest na owocach pigwy – zwanej niegdyś też „polską cytryną”. Zainspirowani tym nietuzinkowym owocem, dojrzewającym jesienią w przydomowych ogrodach, stworzyliśmy piwo urzekające aromatem dojrzałej pigwy, jabłek oraz słodko – kwaskowym smakiem.

WYJĄTKOWY SMAK PIGWY W ORZEŹWIAJĄCEJ ODSŁONIE

Fortuna Kwaśna Pigwa to piwo warzone przy użyciu starannie dobranych, naturalnych surowców”

 

Fortuna Kwaśna Pigwa

Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, pszenica, soki (jabłkowy, z pigwy 8,5%), cukier, chmiel, naturalny aromat, drożdże.

Piwo dolnej fermentacji.

Objętość alkoholu: 5,6%

Termin przydatności do spożycia: 05.04.2019

Tyle, jeśli chodzi o opis na kontr-etykiecie

Zapach z butelki: suszone jabłka, kapusta kiszona

Kolor: lekko mętny bursztyn

Sredniobąbelkowa piana utworzyła grubą warstwę, która dość szybko znika

Notka smakowa

Zapach: liść chrzanu, rabarbar, kwaśne, niedojrzałe, zielone jabłka. Mocne uderzenie chmielu.18/25

Smak: Pigwa w miodzie. Specjalnie spróbowałem pigwy prosto z krzaku. Bardzo kwaśny owoc. Po połączeniu z miodem bardzo przyjemnie smakuje. Właśnie ten smak tutaj czuć. Oprócz tego, lekka, chmielowa goryczka, odrobina Prosecco, imbir, suszone jabłka. Lekko kwaśne, bardzo orzeźwiające i bardzo smaczne. 21/25

Goryczka: 1/5 (nie doliczam do ogólnej oceny)

Finisz: miód, imbir, rabarbar, drożdże. Wino musujące. 19/25

Balans: przyjemne, wyraźne piwo. Pigwa dominuje na każdym kroku. Coś dla miłośników słodko-kwaśnych klimatów z niezbyt intensywną goryczką. 19/25

Ogólnie: 77/100

Cena: ok. 6 zł

Polecam

Więcej recenzji piw – tutaj

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.