Laphroaig Quarter Cask
Piękna destylarnia, słodowany jęczmień wędzony na zimno, rewelacyjna, pełna torfu woda użyta w procesie produkcji i dobrej jakości beczki wykorzystane do maturacji. Laphroaig często używa beczek po amerykańskiej whisky. Tak też jest w tym wypadku. Najpierw ex-bourbon z destylarni Maker’s Mark, a potem baryłki o pojemności ok 120-135 litrów, nazywane Quarter Cask.
Laphroaig znaczy „wydrążony przez wielką zatokę”
Scotch Single Malt
Region: Islay
NAS
48% alkoholu
Mocno torfowa 35-45 PPM
Leżakowana w beczkach po bourbonie, finiszowana w beczkach typu Quarter Cask
Niefiltrowana na zimno
Kolor: bursztyn +1 z dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: od razu uderza dym, słodycz i nuty apteczne. Jakbym wszedł do szpitala, gdzie przed chwilą wypastowano podłogę 😉 Bandaże, piłka tenisowa, karmel, wanilia, kokos, kakao, nieco imbiru, dojrzałe banany, suszone morele. Bardzo klarowny, wyraźny, esencjonalny zapach. 22/25
Smak: podobnie wytrawny, jak jego dziesięcioletni odpowiednik, ale tutaj dużo więcej się dzieje! Alkoholowa intensywność jest nieco wyraźniejsza, ale nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę wyraźnie większą jego objętość. Od razu czuć że ta whisky nie była poddana procesowi filtracji na zimno – nie tylko z powodu wyższej objętości alkoholu. Wszystkie doznania smakowe są intensywniejsze, nie są przyćmione, stłumione. Coś pięknego. Dym, drewno, siano, popiół, karmel, dojrzałe banany, daktyle, syrop klonowy dający odrobinę przyjemnej słodyczy. 22/25
Finisz: długi, intensywny, przyjemny. Wapno, popiół, dym, karmel, wędliny, orzech włoski, espresso. 22/25
Balans: Whisky ta jest wyraźnie wytrawna, ale nie jest gorzka. Jak oni to zrobili? 😉 genialna robota. Użycie beczek typu Quarter Cask do finiszowania stosunkowo młodego destylatu, to strzał w dziesiątkę. Pomimo braku deklaracji wieku, Laphroaig Quarter Cask zachowuje się jak kilkunastoletnia whisky, gdzie alkohol, pomimo stosunkowo wysokiego stężenia, jest świetnie ukryty. Wystarczy dać jej kilka minut. Odpocznie i odwdzięczy się Wam. Minus za użycie karmelu do barwienia. 21,5/25
Ogólnie: 87,5/100
Inne opinie
Ralfy (2010): 90/100
Whiskyfun (2016): 84/100
Cena: ok 160 zł
Gorąco polecam
Więcej zdjęć tutaj
9 thoughts on “Laphroaig Quarter Cask – recenzja whisky”