Ron Abuelo Añejo 12 Años Gran Reserva – recenzja

Ron Abuelo 12 Años Gran Reserva

Blend destylatów, których ŚREDNIA wieku wynosi 12 lat

40% objętości alkoholu

Wyprodukowany w Panamie

Leżakowany w beczkach po amerykańskiej whiskey

Zawartość cukru: ok. 15g/l

Destylarnia produkuje rum z melasy, która powstaje z własnych upraw trzciny cukrowej.

Ron Abuelo 12

Kolor: bursztyn

Notka smakowa

Zapach: karmel, anyż, wanilia, drewno, siano, bourbon, czereśnie, suszone śliwki, ziarna kolendry, kwiaty (róże). Alkohol dobrze przykryty. 20/25

Smak: bardzo słodki. Miód, mleczna czekolada, rodzynki, wanilia, marcepan, orzechy laskowe, mleczna czekolada, wiśnie w likierze. 20/25

Finisz: gorzka czekolada, wanilia, karmel, sałata masłowa, drożdże, powidła śliwkowe, cola, kolendra. Krótki, mało wyraźny, ale nie jest alkoholowy. 18/25

Balans: przyzwoity, choć niczym nie wyróżniający się rum. Na pewno nie zapamiętam tego smaku i nawet jeżeli za tydzień ktoś mnie nim poczęstuje, to raczej go sobie nie przypomnę 😉 Na uwagę zasługuje dobre ukrycie alkoholu. Ron Abuelo 12 sprawia wrażenie dość dojrzałego trunku. Na minus zasługuje użycie cukru w procesie produkcji. 20/25

Ogólnie: 78/100

Cena: ok 150 zł

Na początek przychody z rumami, może być, chociaż w tej cenie wolałbym poszukać czegoś, co bardziej zapadłoby w pamięć. Czuć, co prawda przyjemny charakter destylatu, ale czegoś mi tu brakuje.

Poniżej linki do innego panamskiego rumu:

Malecon Reserva Superior Añejo 12 Años

Rum Malecon 18 Reserva Imperial

Rum Malecon Selecction Esplendida 1982

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

One thought on “Ron Abuelo Añejo 12 Años Gran Reserva – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.