Ron Abuelo Añejo 12 Años Gran Reserva – recenzja

Ron Abuelo 12 Años Gran Reserva

Blend destylatów, których ŚREDNIA wieku wynosi 12 lat

40% objętości alkoholu

Wyprodukowany w Panamie

Leżakowany w beczkach po amerykańskiej whiskey

Zawartość cukru: ok. 15g/l

Destylarnia produkuje rum z melasy, która powstaje z własnych upraw trzciny cukrowej.

Ron Abuelo 12

Kolor: bursztyn

Notka smakowa

Zapach: karmel, anyż, wanilia, drewno, siano, bourbon, czereśnie, suszone śliwki, ziarna kolendry, kwiaty (róże). Alkohol dobrze przykryty. 20/25

Smak: bardzo słodki. Miód, mleczna czekolada, rodzynki, wanilia, marcepan, orzechy laskowe, mleczna czekolada, wiśnie w likierze. 20/25

Finisz: gorzka czekolada, wanilia, karmel, sałata masłowa, drożdże, powidła śliwkowe, cola, kolendra. Krótki, mało wyraźny, ale nie jest alkoholowy. 18/25

Balans: przyzwoity, choć niczym nie wyróżniający się rum. Na pewno nie zapamiętam tego smaku i nawet jeżeli za tydzień ktoś mnie nim poczęstuje, to raczej go sobie nie przypomnę 😉 Na uwagę zasługuje dobre ukrycie alkoholu. Ron Abuelo 12 sprawia wrażenie dość dojrzałego trunku. Na minus zasługuje użycie cukru w procesie produkcji. 20/25

Ogólnie: 78/100

Cena: ok 150 zł

Na początek przychody z rumami, może być, chociaż w tej cenie wolałbym poszukać czegoś, co bardziej zapadłoby w pamięć. Czuć, co prawda przyjemny charakter destylatu, ale czegoś mi tu brakuje.

Poniżej linki do innego panamskiego rumu:

Malecon Reserva Superior Añejo 12 Años

Rum Malecon 18 Reserva Imperial

Rum Malecon Selecction Esplendida 1982

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.