Ron Abuelo 12 Años Gran Reserva
Blend destylatów, których ŚREDNIA wieku wynosi 12 lat
40% objętości alkoholu
Wyprodukowany w Panamie
Leżakowany w beczkach po amerykańskiej whiskey
Zawartość cukru: ok. 15g/l
Destylarnia produkuje rum z melasy, która powstaje z własnych upraw trzciny cukrowej.
Ron Abuelo 12
Kolor: bursztyn
Notka smakowa
Zapach: karmel, anyż, wanilia, drewno, siano, bourbon, czereśnie, suszone śliwki, ziarna kolendry, kwiaty (róże). Alkohol dobrze przykryty. 20/25
Smak: bardzo słodki. Miód, mleczna czekolada, rodzynki, wanilia, marcepan, orzechy laskowe, mleczna czekolada, wiśnie w likierze. 20/25
Finisz: gorzka czekolada, wanilia, karmel, sałata masłowa, drożdże, powidła śliwkowe, cola, kolendra. Krótki, mało wyraźny, ale nie jest alkoholowy. 18/25
Balans: przyzwoity, choć niczym nie wyróżniający się rum. Na pewno nie zapamiętam tego smaku i nawet jeżeli za tydzień ktoś mnie nim poczęstuje, to raczej go sobie nie przypomnę 😉 Na uwagę zasługuje dobre ukrycie alkoholu. Ron Abuelo 12 sprawia wrażenie dość dojrzałego trunku. Na minus zasługuje użycie cukru w procesie produkcji. 20/25
Ogólnie: 78/100
Cena: ok 150 zł
Na początek przychody z rumami, może być, chociaż w tej cenie wolałbym poszukać czegoś, co bardziej zapadłoby w pamięć. Czuć, co prawda przyjemny charakter destylatu, ale czegoś mi tu brakuje.
Poniżej linki do innego panamskiego rumu:
Malecon Reserva Superior Añejo 12 Años
Rum Malecon 18 Reserva Imperial
Rum Malecon Selecction Esplendida 1982
Więcej zdjęć tutaj
One thought on “Ron Abuelo Añejo 12 Años Gran Reserva – recenzja”