Kwas NY – Sour Tripel
Nawiązując do tradycji belgijskich piw klasztornych, wraz z duńskim browarem To-Øl uwarzyliśmy własną interpretację tripla. Kwas NY został zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego i odfermentowany specjalnym szczepem drożdży przeznaczonym do piw mocnych. Kwas NY jest wytrawny i kwaśny w smaku, z wyraźnie owocowym profilem i delikatnie przyprawowym finiszem.
Pinta & To-Øl Kwas NY – Sour Trippel
Ekstrakt: 18° Plato
Obj. alk. 8,9%
Składniki: woda, słody jęczmienne: pilzneński, Weyermann Abbey, cukier, chmiel Liberty (US), bakteria kwasu mlekowego: Lactobacillus Delbrueckii, drożdże Wyeast 1388
Termin przydatności do spożycia: 25.09.2019
Termin degustacji: 5.02.2019
Pojemność 330 ml
Zapach z butelki: marakuja, mango, skórka z grejpfruta, miód
Kolor: bursztyn, mętny
Drobnopęcherzykowa piana dość szybko zanika
Zapach: słodycz miesza się z goryczą i kwasowością. Grejpfrut, cytryna, imbir, kardamon, ziarna kolendry, tymianek, rozmaryn, żywica. 22/25
Smak: sok z cytryny, zielone jabłko, rabarbar, imbir. Po chwili pojawia się wino musujące ze szczyptą soli. Wrażenia smakowe proste, ale bardzo przyjemne. Kwaśne, wyraźne, lekko słodkawe i bardzo intensywne. 22/25
Goryczka: 1,5/5
Finisz: czuje się jakbym zjadł całą cytrynę – razem z pestkami i odrobiną skórki. Rabarbar, suszone morele, dżem truskawkowy, marakuja, mango, imbir. 21/25
Balans: bardzo smaczne piwo. Kooperacja wyszła Pincie na dobre. Świetnie zbalansowany kwas. Bardzo przyjemny w odbiorze. W lecie – lekko schłodzony może być rewelacyjnym orzeźwieniem. Brawo Pinta. 22/25
Ogólnie: 87/100
Cena: ok 9 zł
Polecam
Więcej zdjęć tutaj
2 thoughts on “Kwas NY. Kooperacja browaru Pinta i To-Øl – recenzja”