Calvados Roger Groult Pays D’Auge – recenzja

Calvados Roger Groult

Historia marki Calvados Roger Groult sięga 1860 roku, kiedy to pod czujnym okiem założyciela gorzelni (Pierre Groult) wyprodukowano pierwszy calvados. Dziś na terenie destylarni rośnie 6000 drzew różnych odmian jabłoni, z których produkowany jest cydr. Po destylacji, jabłkowy spirytus trafia do dębowych beczek, a na etykiecie podawany jest wiek najmłodszego składnika.

Calvados Roger Groult Pays D’Auge

Kraj: Francja

Region: Normandia

Objętość alkoholu: 40%

Leżakowany 3 lata

Dojrzewa w ponadstuletnich dębowych beczkach o różnej pojemności

Kolor: białe wino

Notka smakowa

Zapach: Grappa, jabłka, wosk pszczeli, goździki, sok z cytryny, rabarbar, tonkowiec wonny, trawa cytrynowa, niedojrzały ananas. Alkohol słabo ukryty, choć sam aromat bardzo ciekawy. 19/25

Smak: wytrawny, sporo przyjemnej i wyraźnej goryczki. Limonka, Papierówka, przypalone drewno, karmel, goździki, miód gryczany, odrobina kakao, anyż, ziarna kolendry, kardamon, pestki moreli. Na początku wydawał się trochę rozwodniony, jednak z czasem, nabiera animuszu. Nie spodziewałem się tego, ale bardzo mi smakuje. 22/25

Finisz: pieczone jabłka z goździkami i kardamonem, odrobina karmelu i drewna. Długi i intensywny. 21/25

Balans: zdecydowanie ciekawy i warty poznania alkohol leżakowany. Przypomina nieco dojrzewającą w beczce grappę, lecz wynika to raczej z powodu jego młodości, a nie charakteru. Bardzo swoisty trunek, bardzo charakterystyczny. Z powodu dość intensywnej goryczki, może nie każdemu podejść. Mnie podszedł zdecydowanie. 21/25

Ogólnie: 83/100

Cena: ok. 140 zł

Polecam dla osób lubiących wyraźną gorączkę i lekko kwaskowy smak. Jednak dla mnie to swego rodzaju nowość. Jak już wspominałem, miałem możliwość spróbować go podczas degustacji w Miler Spirits w 2019 roku. To drugi, albo trzeci calvados, jakiego próbowałem, ale zdecydowanie najsmaczniejszy.

Whisky Reset na Instagramie

Whisky Reset na Facebooku

0 thoughts on “Calvados Roger Groult Pays D’Auge – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.