Paul John Brilliance Indian Sigle Malt – recenzja

Paul John Brilliance

John Distillers. To firma, która założona została stosunkowo niedawno, bo w 1992 roku. Pierwszą whisky single malt wprowadzono do sprzedaży w 2012 roku.

Paul John Brilliance, to najdelikatniejsza whisky z całego portfolio destylarni. Powstaje z jęczmienia rosnącego u podnóża Himalajów i dojrzewa w gorącym klimacie, w mieście Goa. W panujących tam temperaturach, zawartość destylatu bardzo szybko by się zmniejszała, natomiast w tej destylarni dojrzewanie odbywa się w klimatyzowanych piwnicach, dzięki czemu objętość whisky w beczkach zmniejsza się co roku o około 8%.

Paul John Brilliance

Single Malt z Indii

Region: Goa

NAS

Objętość alkoholu: 46%

Batch #02

Nietorfowa

Leżakowana w beczkach po bourbonie

Niefiltrowana na zimno

Kolor: złoty, bez dodatku karmelu

Notka smakowa

Zapach: bourbon, siano, dojrzałe brzoskwinie, migdały, orzechy włoskie, mango, dojrzały chlebowiec (Jackfriut), toffi, czerwone pomarańcze. Aromat bardzo intensywny, a alkohol całkiem nieźle ukryty. 22/25

Smak: miód, limonka, karmel, wanilia, czekolada mleczna, bita śmietana, orzechy włoskie, szałwia, melisa, migdały, rodzynki. Czuć bardzo aktywne beczki i egzotyczny klimat, w którym dojrzewał destylat. 22/25

Finisz: długi, intensywny, drewno, bourbon, ananas. 21/25

Balans: niezwykle dojrzała whisky, jak na NAS. Wydaje się, oprócz wysokich temperatur, w których dojrzewała nasza whisky, mamy do czynienia z dobrej jakości beczkami. Mogą to być beczki typu first-fill, co tłumaczyłoby tak intensywne, bourbonowe doznania. Całość świetnie ułożona. 21/25

Ogólnie: 86/100

Inne opinie

whiskybase: 80,92/100 w oparciu o opinie 136 osób

Cena: ok. 180 zł

Gorąco polecam

Poniżej recenzja torfowej edycji

Paul John Bold

Więcej zdjęć tutaj

2 thoughts on “Paul John Brilliance Indian Sigle Malt – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.