Douglas Laing’s Double Barrel
Blended Malt od niezależnego bottlera. Mamy tu dwie destylarnie, dwa co najmniej dziesięcioletniej single malty. Dwa kompletnie różne światy. Caol Ila, to będąca w posiadaniu Diageo, największa destylarnia na Islay, znana z mocno torfowych whisky.
Natomiast drugim składnikiem Douglas Laing’s Double Barrel jest Braeval… 🤔 Przyznam szczerze, że zanim miałem do czynienia z tą konkretną butelką od Douglas Laing, nigdy nie słyszałem o tej destylarni. W okresie między 2002, a 2008 rokiem nie produkowano tam whisky, a sama gorzelnia była „uśpiona”. Właścicielem jest Chivas Brothers, a jej siedziba znajduje się na południu regionu Speyside.
Założono ją w 1973 roku, jako Braes of Glenlivet, jednak w 1994 roku nazwa została zmieniona na Braeval, by nie mylono jej z The Glenlivet. Produkuje się tam ok. 4 mln litrów destylatu rocznie, jednak lwia część trafia do blendów Chivas Regal, dlatego tak rzadko można tę whisky spotkać w postaci single malt. Połączenie tak różnych klimatów (Islay + Speyside) z pewnością zasługuje na uwagę 🙂
zdj. Ryszard Walus
Douglas Laing’s Double Barrel
Caol Ila/Braeval Blended Malt
Region: Islay i Speyside
10 lat
46% objętości alkoholu
Torfowa, ok. 30 PPM
Niefiltrowana na zimno
Kolor: złoty
Notka smakowa
Zapach: miód, dym, bita śmietana, likier jajeczny, dojrzałe banany, trawa cytrynowa, skórka limonki, marcepan, toffi, suszone morele, dojrzałe brzoskwinie. Ciągle przewijają się akcenty dymu – jakby z owocowego drewna. Wyraźnie czuć słodkie sherry, gorzką czekoladę i powidła śliwkowe. Alkohol słabo ukryty, ale aromat przepiękny. 21/25
Smak: karmel, popiół, dym, syrop klonowy, suszone śliwki, sherry PX, drewno, wanilia, rodzynki, gorzkie pomarańcze, szałwia, orzechy włoskie, eukaliptus, maliny. Alkohol całkiem nieźle ukryty, zwłaszcza po kilkunastu minutach odstania w kieliszku. 22/25
Finisz: bardzo długi. Popiół, dym, miód, wapno, drewno, lekko przypalony karmel, suszone śliwki, brzoskwinie w syropie, sherry, wanilia. 22/25
Balans: rewelacyjny klimat. Czuć dobrej jakości beczki po bourbonie i dość wyraźny wpływ sherry (czego nie zauważyłem degustując tę whisky w ciemno). Ale bez wątpienia to sherry tu jest 🙂 Bardzo ciekawa kompozycja. Świetne połączenie dwóch biegunów – sherry i dymu. 22/25
Ogólnie: 87/100
Inne opinie
whiskybase: 84,04/100 w oparciu o opinie 27 osób
Cena: ok. 280 zł
One thought on “Douglas Laing’s Double Barrel Caol Ila/Braeval – recenzja”