Douglas Laing’s Double Barrel Caol Ila/Braeval – recenzja

Caol Ila Braeval

Douglas Laing’s Double Barrel

Blended Malt od niezależnego bottlera. Mamy tu dwie destylarnie, dwa co najmniej dziesięcioletniej single malty. Dwa kompletnie różne światy. Caol Ila, to będąca w posiadaniu Diageo, największa destylarnia na Islay, znana z mocno torfowych whisky.

Natomiast drugim składnikiem Douglas Laing’s Double Barrel jest Braeval… 🤔 Przyznam szczerze, że zanim miałem do czynienia z tą konkretną butelką od Douglas Laing, nigdy nie słyszałem o tej destylarni. W okresie między 2002, a 2008 rokiem nie produkowano tam whisky, a sama gorzelnia była „uśpiona”. Właścicielem jest Chivas Brothers, a jej siedziba znajduje się na południu regionu Speyside.

Założono ją w 1973 roku, jako Braes of Glenlivet, jednak w 1994 roku nazwa została zmieniona na Braeval, by nie mylono jej z The Glenlivet. Produkuje się tam ok. 4 mln litrów destylatu rocznie, jednak lwia część trafia do blendów Chivas Regal, dlatego tak rzadko można tę whisky spotkać w postaci single malt. Połączenie tak różnych klimatów (Islay + Speyside) z pewnością zasługuje na uwagę 🙂

Caol Ila Braeval

zdj. Ryszard Walus

Douglas Laing’s Double Barrel

Caol Ila/Braeval Blended Malt

Region: Islay i Speyside

10 lat

46% objętości alkoholu

Torfowa, ok. 30 PPM

Niefiltrowana na zimno

Caol Ila Braeval

Kolor: złoty

Notka smakowa

Zapach: miód, dym, bita śmietana, likier jajeczny, dojrzałe banany, trawa cytrynowa, skórka limonki, marcepan, toffi, suszone morele, dojrzałe brzoskwinie. Ciągle przewijają się akcenty dymu – jakby z owocowego drewna. Wyraźnie czuć słodkie sherry, gorzką czekoladę i powidła śliwkowe. Alkohol słabo ukryty, ale aromat przepiękny. 21/25

Smak: karmel, popiół, dym, syrop klonowy, suszone śliwki, sherry PX, drewno, wanilia, rodzynki, gorzkie pomarańcze, szałwia, orzechy włoskie, eukaliptus, maliny. Alkohol całkiem nieźle ukryty, zwłaszcza po kilkunastu minutach odstania w kieliszku. 22/25

Finisz: bardzo długi. Popiół, dym, miód, wapno, drewno, lekko przypalony karmel, suszone śliwki, brzoskwinie w syropie, sherry, wanilia. 22/25

Balans: rewelacyjny klimat. Czuć dobrej jakości beczki po bourbonie i dość wyraźny wpływ sherry (czego nie zauważyłem degustując tę whisky w ciemno). Ale bez wątpienia to sherry tu jest 🙂 Bardzo ciekawa kompozycja. Świetne połączenie dwóch biegunów – sherry i dymu. 22/25

Ogólnie: 87/100

Inne opinie

whiskybase: 84,04/100 w oparciu o opinie 27 osób

Cena: ok. 280 zł

Polecam

Whisky Reset na Instagramie

Whisky Reset na Facebooku

One thought on “Douglas Laing’s Double Barrel Caol Ila/Braeval – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.