Nikka Coffey Gin – recenzja ginu z Japonii

Nikka Coffey Gin

Destylarnia Nikka zazwyczaj kojarzy się nam z whisky. Tym razem na stole znalazł się gin z tejże gorzelni. Nikka Coffey Gin idzie na warsztat.

W aparacie destylacyjnym Coffey’a, do jego produkcji, jako bazy użyto jęczmienia i kukurydzy. Niektóre z przypraw wykorzystanych do nadania smaku destylatowi, to japońskie owoce Yuzu, Kabosu, Shikuwasa, Amantsu, pieprz Sansho i jabłka.

Nikka Coffey Gin

Kraj: Japonia

Objętość alkoholu: 47%

Wydestylowany z jęczmienia i kukurydzy

Notka smakowa

Zapach: bardzo przyjemny. Zielone jabłka, skórka z limonki, trawa cytrynowa, imbir, gorzka pomarańcza, goździki, liczi, ananas, poziomki. Minimalnie alkoholowy. 21/25

Smak: !!! Chyba znalazłem mój nowy, ulubiony gin 😉 konsystencja bardzo oleista i wspaniały, kwaskowo-słodki smak. Goździki, winogrona, grejpfrut, kandyzowany imbir, suszona żurawina, gorzka czekolada (skąd to się tu wzięło?!), migdały, zielone jabłka, ananas, gruszki, maliny, czerwony, delikatny, aromatyczny pieprz. 23/25

Finisz: bardzo długi i przyjemny. Imbir, gałka muszkatołowa, goździki, liczi, ananas, gorzka pomarańcza, suszone śliwki, banany, kardamon, trawa cytrynowa. 22/25

Balans: czuć rewelacyjną jakość destylatu. Być może to jęczmień wpływa na oleistą konsystencję i długość trwania finiszu. Aromat i wrażenia smakowe, to bardzo wysoka półka. Całość doskonale zbalansowana. 24/25

Ogólnie: 90/100

Cena: ok 160-220 zł

Po raz kolejny, Japończycy udowodnili światu, że należy się z nimi liczyć nie tylko w świecie whisky, ale także, jeśli chodzi o gin. Genialna robota. Wspaniały gin. Absolutne podium: TOP 3!

Gorąco polecam

Więcej zdjęć tutaj

0 thoughts on “Nikka Coffey Gin – recenzja ginu z Japonii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.