Nikka Coffey Gin
Destylarnia Nikka zazwyczaj kojarzy się nam z whisky. Tym razem na stole znalazł się gin z tejże gorzelni. Nikka Coffey Gin idzie na warsztat.
W aparacie destylacyjnym Coffey’a, do jego produkcji, jako bazy użyto jęczmienia i kukurydzy. Niektóre z przypraw wykorzystanych do nadania smaku destylatowi, to japońskie owoce Yuzu, Kabosu, Shikuwasa, Amantsu, pieprz Sansho i jabłka.
Nikka Coffey Gin
Kraj: Japonia
Objętość alkoholu: 47%
Wydestylowany z jęczmienia i kukurydzy
Notka smakowa
Zapach: bardzo przyjemny. Zielone jabłka, skórka z limonki, trawa cytrynowa, imbir, gorzka pomarańcza, goździki, liczi, ananas, poziomki. Minimalnie alkoholowy. 21/25
Smak: !!! Chyba znalazłem mój nowy, ulubiony gin 😉 konsystencja bardzo oleista i wspaniały, kwaskowo-słodki smak. Goździki, winogrona, grejpfrut, kandyzowany imbir, suszona żurawina, gorzka czekolada (skąd to się tu wzięło?!), migdały, zielone jabłka, ananas, gruszki, maliny, czerwony, delikatny, aromatyczny pieprz. 23/25
Finisz: bardzo długi i przyjemny. Imbir, gałka muszkatołowa, goździki, liczi, ananas, gorzka pomarańcza, suszone śliwki, banany, kardamon, trawa cytrynowa. 22/25
Balans: czuć rewelacyjną jakość destylatu. Być może to jęczmień wpływa na oleistą konsystencję i długość trwania finiszu. Aromat i wrażenia smakowe, to bardzo wysoka półka. Całość doskonale zbalansowana. 24/25
Ogólnie: 90/100
Cena: ok 160-220 zł
Po raz kolejny, Japończycy udowodnili światu, że należy się z nimi liczyć nie tylko w świecie whisky, ale także, jeśli chodzi o gin. Genialna robota. Wspaniały gin. Absolutne podium: TOP 3!
Gorąco polecam
Więcej zdjęć tutaj
0 thoughts on “Nikka Coffey Gin – recenzja ginu z Japonii”