Chamberlains 24 years old Single Barrel – recenzja

Chamberlains single barrel

Chamberlains 24 Single Barrel

Gdy jakiś czas temu whisky Chamberlains 24 pojawiła się w sprzedaży, w bardzo dobrym sklepie z alkoholami dowiedziałem się o niej paru faktów: Jest to szkocki single malt zakupiony od Chivas Brothers. W chwili sprowadzenia go do Polski, trunek już spędził kilka lat w tradycyjnych beczkach, bodajże po bourbonie. Z tego, co pamiętam, było to 6 albo 7 lat.

Chamberlains single barrel

Dalej proces maturacji odbywał się w piwnicach szczecińskiej Starki w olbrzymich, drewnianych zamkniętych kadziach o pojemności 7000 litrów. Rzecz jasna, w takich pojemnikach kontakt destylatu z drewnem jest niewielki, jednak mimo wszystko alkohol w nich wciąż dojrzewa i nabiera charakteru. Poinformowano mnie, że 24 lata, to czas destylatu spędzony w Polsce. Gdy dodamy do tego 6, lub 7 lat wcześniejszego leżakowania w Szkocji, mamy całkiem pokaźny okres starzenia. W sumie 30, lub 31 lat.

Chamberlains 24 Single Barrel

Single Malt

Szkocja/Polska

24 lata

Objętość alkoholu: 40%

Filtrowana na zimno

Nietorfowa

Leżakowana w tradycyjnych dębowych beczkach i w drewnianych kufach o pojemności 7000 litrów

Kolor: bursztyn

Notka smakowa

Zapach: słodowy. Mięta, miód, siarka, ananas, marakuja, ciasto drożdżowe z rabarbarem, pieczone jabłka, anyż, marcepan, orzechy laskowe, suszone morele. Biorąc pod uwagę tak poważną deklarację wieku, spodziewałem się większych fajerwerków. Przez chwilę, po nalaniu do kieliszka, alkohol trochę przeszkadza, jednak już po kilku minutach jest dużo lepiej. 20/25

Smak: ostry, słodki i alkoholowy. Syrop cukrowy, wiśnie Amarena, kandyzowane owoce, orzechy włoskie, karmel, kukułki, bita śmietana, likier jajeczny, kakao. 20/25

Finisz: krótki, rozgrzewający, alkoholowy. Drewno, przypalony karmel, orzechy włoskie, syrop klonowy. 19/25

Balans: … nie wiem, co napisać. Nie miałem wielkich oczekiwań po tej whisky, jednak nie spodziewałem się aż tak słabego ukrycia alkoholu. Finisz też powinien być dłuższy, a już na pewno ciekawszy. Coś tu nie zadziałało, „coś nie pykło”. Zapach i smak na poziomie blendów za 70-80 zł. Whisky ta przypomina mi trochę Chivas Regal Chivas Brothers 12, lub Chivas Regal Extra. Na pewno nie przyszłoby mi na myśl, że whisky ta może mieć więcej niż 12 lat. 18/25

Ogólnie: 77/100

Cena: od 150 do nawet 390 zł

Ciekawy eksperyment, lecz nie do końca rozumiem co autor Chamberlains 24 miał na myśli. Czy warto było czekać te 24 lata i trzymać tę whisky w tak ogromnych kufach? Przecież beczki po bourbonie nie są aż takie drogie, a gdyby to właśnie w nich dojrzewała nasza whisky, cena mogłaby trzykrotnie przekroczyć swoją wartość, nie wspominając już o dodatkowych walorach. A tak… brakuje przede wszystkim dojrzałości, głębi, balansu, a butelkę można już kupić za 200 złotych. Komu się to opłacało?

Podsumowanie

Na szczęście, nie mnie to oceniać. Cieszę się, że spróbowałem i podzieliłem się swoimi wrażeniami z degustacji.

Nie będę ściemniał – nie polecam.

Więcej zdjęć tutaj
Whisky Reset na Facebooku

One thought on “Chamberlains 24 years old Single Barrel – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.