Campbeltown Loch
Cambeltown to niesamowity region Szkocji, jeśli mówimy o produkcji whisky. Istnieją tam trzy destylarnie, przy czym każda reprezentuje bardzo wysoki poziom. Campbeltown Loch to blend produkowany w gorzelni Springbank, jednak zawartość destylatów słodowych wynosi aż 40%. Oprócz opisywanej przeze mnie dzisiaj edycji, mamy też wypusty 15, 21, 25, czy 30 letnie. Być może przyjdzie na nie czas, ale póki co, zajmijmy się podstawową odsłoną tej whisky.
Cambeltown Loch
Blended Scotch Whisky
Region: Cambeltown
Destylarnia: Springbank
NAS (niektóre źródła podają, że whisky ta ma 5 lat)
Lekko torfowa (minimalnie)
40% objętości alkoholu
Kolor: białe wino (jedna z najjaśniejszych whisky jakie dotąd widziałem), prawdopodobnie naturalny, nr dodatku karmelu
Zapach: dojrzałe brzoskwinie, marcepan, siano, wanilia, drewno, miód, czarna herbata, węgiel, wapno, szałwia, winogrona, rumianek, odrobina siarki. Bardzo przyjemny. Czuć, że znaczna część tej whisky, to destylaty jęczmienne, jednak dla wprawnego nosa, to cały czas blend. Alkohol dobrze ukryty. 21/25
Smak: wanilia, melisa, karmel, szałwia, dym (w zapachu tego nie wyczułem), suszone śliwki, esencja czarnej herbaty, migdały, syrop klonowy, rodzynki, wosk, pestki jabłek, suszone figi. Alkohol nieźle ukryty. Na koniec… rumianek, szałwia i kandyzowana pomarańcza 22/25
Finisz: średniodługi, przyjemny, ale mało intensywny. 20/25
Balans: zdecydowanie jeden z ciekawszych blendów, jakie do tej pory piłem. Czytałem kiedyś że w Cambeltown nie mylą się, jeśli chodzi o produkcję whisky. Po spróbowaniu tego blendu nadal tak uważam. 22/25
Ogólnie: 85/100
Inne opinie
Jim Murray (2017): 94/100 🤣 wiem, parodia oceny 😉
Whiskybase: 76,12/100 w oparciu o opinie 27 osób
Cena: ok. 100 zł
Polecam
Więcej zdjęć tutaj
0 thoughts on “Campbeltown Loch Blended Scotch Whisky – recenzja”