Pedro Ximénez Reserva de Familia – recenzja

PX

Pedro Ximénez Reserva de Familia, czyli „prawie jak sherry z Biedronki”

Sporo osób widząc to wino na półce w Biedronce, od razu postanowiło je zakupić. Większość zapewne pomyślała sobie, że skoro za 25 zł można kupić pierwsze sherry, to nie można trafić lepiej 😉 Wszystko byłoby super, gdyby wino to, rzeczywiście można byłoby nazwać sherry. Nie będę więcej nikogo trzymał w niepewności. To wino, to nie jest sherry.

Powstaje co prawda z gron Pedro Ximénez, znanych z produkcji sherry, ale nie można tego wina tak nazwać, ponieważ nie powstaje w rejonie Jerez.

W zasadzie więcej różnic nie ma. Wino to także powstaje w Andaluzji, jest winem wzmacnianym i również leżakuje w dębowych beczkach. W smaku czuć od razu ogromne podobieństwo do różnych popularnych, słodkich, przystępnych cenowo sherry.

Pedro Ximénez Reserva de Familia

Producent: Bodegas Málaga Virgen

Kraj: Hiszpania

Region: Málaga, Andaluzja

Rodzaj wina: BIAŁE, słodkie, wzmacniane, leżakowane

Szczep winogron: Pedro Ximénez.

Objętość alkoholu: 15%

Okres leżakowania: 2 lata

Kolor: ciemnobrunatny, minimalnie jaśniejszy niż cola

Notka smakowa

Zapach: czuć ciekawą słoność. Karmel, drewno, pieczone jabłka, syrop klonowy, suszone morele, powidła śliwkowe, goździki, rabarbar, maliny, miód. Alkohol nienajlepiej ukryty. 20/25

Smak: susz owocowy, miód, czarna porzeczka, dżem malinowy, cynamon, karmel, drewno, pieczone jabłka, lekka, przyjemna goryczka, brzoskwinie, rodzynki, dojrzałe czereśnie. 20/25

Finisz: miód, maliny, czarna porzeczka, karmel, imbir. Średniodługi. 19/25

Balans: jest słodycz i kwasowość w smaku, lekka słoność w zapachu. Gdzieś tam można znaleźć jakąś minimalną goryczkę. Niby wszystko jest, ale brakuje głębi. Brakuje czegoś, przez co to wino łatwo byłoby zapamiętać. Jest w porządku. Z pewnością czuć te 2 lata dojrzewania w beczce. To na plus. 18/25

Ogólnie: 77/100

Cena: 25 zł

Sklep: Biedronka

Podsumowanie

Jeśli nie chce nam się głębiej szukać i wystarczy nam niedrogi produkt z marketu, to polecam. Warto jednak zadać sobie trochę trudu i dołożyć parę złotych na coś naprawdę wartego uwagi.

Sporo osób zapewne głowi się jakim cudem tak ciemne wino można nazwać winem białym 🙂 Zasada jest prosta: białe wino powstaje z białych winogron, a Pedro Ximenez to szczep winogron białych. Wino to kolor zawdzięcza procesowi produkcji, na którym nie znam się na tyle, żeby się na ten temat zbytnio rozpisywać 😉

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.