Pedro Ximénez Reserva de Familia, czyli „prawie jak sherry z Biedronki”
Sporo osób widząc to wino na półce w Biedronce, od razu postanowiło je zakupić. Większość zapewne pomyślała sobie, że skoro za 25 zł można kupić pierwsze sherry, to nie można trafić lepiej 😉 Wszystko byłoby super, gdyby wino to, rzeczywiście można byłoby nazwać sherry. Nie będę więcej nikogo trzymał w niepewności. To wino, to nie jest sherry.
Powstaje co prawda z gron Pedro Ximénez, znanych z produkcji sherry, ale nie można tego wina tak nazwać, ponieważ nie powstaje w rejonie Jerez.
W zasadzie więcej różnic nie ma. Wino to także powstaje w Andaluzji, jest winem wzmacnianym i również leżakuje w dębowych beczkach. W smaku czuć od razu ogromne podobieństwo do różnych popularnych, słodkich, przystępnych cenowo sherry.
Pedro Ximénez Reserva de Familia
Producent: Bodegas Málaga Virgen
Kraj: Hiszpania
Region: Málaga, Andaluzja
Rodzaj wina: BIAŁE, słodkie, wzmacniane, leżakowane
Szczep winogron: Pedro Ximénez.
Objętość alkoholu: 15%
Okres leżakowania: 2 lata
Kolor: ciemnobrunatny, minimalnie jaśniejszy niż cola
Notka smakowa
Zapach: czuć ciekawą słoność. Karmel, drewno, pieczone jabłka, syrop klonowy, suszone morele, powidła śliwkowe, goździki, rabarbar, maliny, miód. Alkohol nienajlepiej ukryty. 20/25
Smak: susz owocowy, miód, czarna porzeczka, dżem malinowy, cynamon, karmel, drewno, pieczone jabłka, lekka, przyjemna goryczka, brzoskwinie, rodzynki, dojrzałe czereśnie. 20/25
Finisz: miód, maliny, czarna porzeczka, karmel, imbir. Średniodługi. 19/25
Balans: jest słodycz i kwasowość w smaku, lekka słoność w zapachu. Gdzieś tam można znaleźć jakąś minimalną goryczkę. Niby wszystko jest, ale brakuje głębi. Brakuje czegoś, przez co to wino łatwo byłoby zapamiętać. Jest w porządku. Z pewnością czuć te 2 lata dojrzewania w beczce. To na plus. 18/25
Ogólnie: 77/100
Cena: 25 zł
Sklep: Biedronka
Podsumowanie
Jeśli nie chce nam się głębiej szukać i wystarczy nam niedrogi produkt z marketu, to polecam. Warto jednak zadać sobie trochę trudu i dołożyć parę złotych na coś naprawdę wartego uwagi.
Sporo osób zapewne głowi się jakim cudem tak ciemne wino można nazwać winem białym 🙂 Zasada jest prosta: białe wino powstaje z białych winogron, a Pedro Ximenez to szczep winogron białych. Wino to kolor zawdzięcza procesowi produkcji, na którym nie znam się na tyle, żeby się na ten temat zbytnio rozpisywać 😉
Więcej zdjęć tutaj