The Balvenie aged 12 years, DoubleWood – recenzja

Balvenie 12yo Doublewoid

The Balvenie 12 DoubleWood

Whisky dwunasto- a w zasadzie trzynastoletnia. Pierwsze 12 lat spędza w dwóch rodzajach beczek po bourbonie: zwykłych barrels oraz hoghsheads. Potem na 9 miesięcy trafia do hiszpańskich beczek po sherry pierwszego napełnienia (z dębu europejskiego). Na koniec całość zlewana jest do wielkich drewnianych kadzi, gdzie całość „przegryza się” przez okres od 3 do 4 miesięcy. Łatwo więc wyliczyć, że dostajemy dodatkowe 12-13 miesięcy leżakowania w gratisie 😉

The Balvenie 12 DoubleWood

Część jęczmienia słoduje się w destylarni, co zapewne ma wpływ na końcowy efekt produktu. The Balvenie może się poszczycić ogromnym asortymentem sprzedawanych single maltów, które różnią się nie tylko wiekiem, ale również rodzajem użytego słodu (torfowy, nietorfowy, miejscowy, sprowadzany, palony, niepalony, itp.), beczek, czy samej mocy.

Gorzelnia znajduje się w posiadaniu rodzinnej firmy William Grant & Sons, do której należą także Glenfiddich, Kininvie oraz Alisa Bay.

The Balvenie 12 DoubleWood jest popularną whisky, a recenzje zazwyczaj są przychylne, więc spodziewam się przyjemnych wrażeń.

The Balvenie 12 DoubleWood

Balvenie znaczy „Farma Beathan’a”. Jest to nazwisko biskupa Mortlach z XI w.

Scotch Single Malt

Region: Speyside

40% objętości alkoholu

Filtrowana na zimno

Nietorfowa

Leżakowana w beczkach po bourbonie i po sherry

Notka smakowa

Kolor: złoty bursztyn, z dodatkiem karmelu

Zapach: intensywny. Miodowo-słodowy. Rodzynki, kajmak, marcepan, pieczone jabłka, cydr, wytrawne wino, szarlotka z kruszonką, herbatniki. Bardzo ciekawe. Alkohol dobrze ukryty. 21/25

Smak: orzechy laskowe, syrop klonowy, mleczna czekolada, dojrzałe brzoskwinie, miodowe płatki śniadaniowe, szałwia, rumianek, dojrzałe banany. Czuć wpływ dobrej jakości beczek po bourbonie. Te po sherry też gdzieś się tam pojawiają. Alkoholowa intensywność nie przeszkadza. 21,5/25

Finisz: krótki, ale przyjemny. Lekko rozgrzewający, ale nie ostry i nie pieprzny. Suszone śliwki, miód, lekko przypalone drewno, rodzynki, krówka. 21/25

Balans: ciekawa whisky. Dobrze zrobiona. Przyjemny aromat i smak. Czuć aktywne beczki, dobrze ułożony alkohol, nic nie przeważa, a jednak whisky tę łatwo zapamiętać. Chętnie do niej wrócę. Na minus filtracja na zimno i użycie sztucznego barwnika. 22/25

Ogólnie: 85,5/100

Inne opinie

Ralfy (2009): 83/100

whiskyfun (2015): 80/100

Cena: ok. 200 zł

Polecam

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

2 thoughts on “The Balvenie aged 12 years, DoubleWood – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.