Bunnahabhain Heavily Peated
Destylarnia Bunnahabhain w swoim podstawowym portfolio posiada znaną i bardzo ciekawą edycję dwunastoletnią i przyzwoite NAS-y z fikuśnymi nazwami (np. Bunnahabhain Stiùireadair). Oprócz tego, można oczywiście dostać starsze edycje, jendak ich ceny… najczęściej zachęcają do poszukiwania sampli.
Na szczęście mamy niezależnych dystrybutorów, którzy bardzo lubią butelkować whisky z tej destylarni i w przeciwieństwie do oficjalnych bottlingów, praktycznie zawsze podają jej wiek. Ciekawe, jak sprawdzi się Bunnahabhain Heavily Peated.
Zdj. Łukasz Pawelec
Gdy do tego wszystkiego dodamy bardzo przyzwoite ceny, można dojść do wniosku, że warto się tymi edycjami zainteresować.
Bunnahabhain Heavily Peated
Bunnahabhain znaczy „Ujście Rzeki”
Scotch Single Malt
Region: Islay
8 lat
Mocno torfowa, ok. 45 PPM
Objętość alkoholu: 43%
Filtrowana na zimno
Butelkowana przez niezależnego bottlera Gordon & MacPhail
Leżakowana w beczkach po bourbonie
Kolor: bursztyn -2, bez dodatku karmelu
Notka smakowa
Zapach: karmel, suszone banany, brzoskwinie w syropie, masło, dym, toffi, mleczna czekolada, wanilia, czerwony pieprz. Ten „dymek” nie jest zbyt dominujący. Bardziej przypomina dym z palonych liści, połączony z igłami sosny albo innego drzewa iglastego. Alkohol całkiem przyzwoicie zakamuflowany. 21/25
Smak: tutaj dym zdecydowanie bardziej daje o sobie znać. Dopiero w smaku wybija się prawdziwy, klasyczny klimat wyspy Islay. Torfowy, dymny, pyszny… Przypalone drewno, dym, cukierki Werther’s Original, rukola, kukułki, popiół, wodorosty, siano. 22/25
Finisz: średniodługi. Karmel, dym, wanilia, bita śmietana, likier jajeczny. Byłoby znacznie lepiej gdyby nasza „Bunia” zabutelkowana została w mocy co najmniej 46% oraz bez filtracji na zimno. 21/25
Balans: bardzo ciekawa whisky. Przyjemny, głęboki aromat oraz intensywny, „wyspiarski” smak, to najciekawsze jej elementy. Finisz mógłby być dłuższy – za to minus 1 punkt. Generalnie, świetna jakośćne stosunku do ceny. 21/25
Ogólnie: 85/100
Inne opinie
whiskybase: 81,30/100 w oparciu o 133 osób
Ralfy (2016): 87/100 krótko po nalaniu do kieliszka
Ten sam Ralfy, ta sama recenzja: 91/100 po odczekaniu 30 minut od nalania do kieliszka
Wniosek:
Proponuję zrobić to samo. Z czasem, gdy whisky pooddycha, odwdzięczy się nam. Może niekoniecznie trzeba czekać pół godziny, ale 10-15 minut na pewno bardzo dobrze jej zrobi.
Cena: ok. 200 zł
Biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny, polecam
Więcej zdjęć tutaj
3 thoughts on “Bunnahabhain Heavily Peated 8yo – recenzja”