Bunnahabhain Heavily Peated 8yo – recenzja

Bunnahabhain 8yo

Bunnahabhain Heavily Peated

Destylarnia Bunnahabhain w swoim podstawowym portfolio posiada znaną i bardzo ciekawą edycję dwunastoletnią i przyzwoite NAS-y z fikuśnymi nazwami (np. Bunnahabhain Stiùireadair). Oprócz tego, można oczywiście dostać starsze edycje, jendak ich ceny… najczęściej zachęcają do poszukiwania sampli.

Na szczęście mamy niezależnych dystrybutorów, którzy bardzo lubią butelkować whisky z tej destylarni i w przeciwieństwie do oficjalnych bottlingów, praktycznie zawsze podają jej wiek. Ciekawe, jak sprawdzi się Bunnahabhain Heavily Peated.

Bunnahabhain 8yo

Zdj. Łukasz Pawelec

Gdy do tego wszystkiego dodamy bardzo przyzwoite ceny, można dojść do wniosku, że warto się tymi edycjami zainteresować.

Bunnahabhain Heavily Peated

Bunnahabhain znaczy „Ujście Rzeki”

Scotch Single Malt

Region: Islay

8 lat

Mocno torfowa, ok. 45 PPM

Objętość alkoholu: 43%

Filtrowana na zimno

Butelkowana przez niezależnego bottlera Gordon & MacPhail

Leżakowana w beczkach po bourbonie

Bunnahabhain 8yo

Kolor: bursztyn -2, bez dodatku karmelu

Notka smakowa

Zapach: karmel, suszone banany, brzoskwinie w syropie, masło, dym, toffi, mleczna czekolada, wanilia, czerwony pieprz. Ten „dymek” nie jest zbyt dominujący. Bardziej przypomina dym z palonych liści, połączony z igłami sosny albo innego drzewa iglastego. Alkohol całkiem przyzwoicie zakamuflowany. 21/25

Smak: tutaj dym zdecydowanie bardziej daje o sobie znać. Dopiero w smaku wybija się prawdziwy, klasyczny klimat wyspy Islay. Torfowy, dymny, pyszny… Przypalone drewno, dym, cukierki Werther’s Original, rukola, kukułki, popiół, wodorosty, siano. 22/25

Finisz: średniodługi. Karmel, dym, wanilia, bita śmietana, likier jajeczny. Byłoby znacznie lepiej gdyby nasza „Bunia” zabutelkowana została w mocy co najmniej 46% oraz bez filtracji na zimno. 21/25

Balans: bardzo ciekawa whisky. Przyjemny, głęboki aromat oraz intensywny, „wyspiarski” smak, to najciekawsze jej elementy. Finisz mógłby być dłuższy – za to minus 1 punkt. Generalnie, świetna jakośćne stosunku do ceny. 21/25

Ogólnie: 85/100

Inne opinie

whiskybase: 81,30/100 w oparciu o 133 osób

Ralfy (2016): 87/100 krótko po nalaniu do kieliszka

Ten sam Ralfy, ta sama recenzja: 91/100 po odczekaniu 30 minut od nalania do kieliszka

Wniosek:

Proponuję zrobić to samo. Z czasem, gdy whisky pooddycha, odwdzięczy się nam. Może niekoniecznie trzeba czekać pół godziny, ale 10-15 minut na pewno bardzo dobrze jej zrobi.

Cena: ok. 200 zł

Biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny, polecam

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

3 thoughts on “Bunnahabhain Heavily Peated 8yo – recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.