Sesyjne IPA
Chmielologia
Objętość alkoholu: 5,7%
13° Plato
Goryczka 4/5
Słodycz 3/5
Moc 3/5
Jasne, niefiltrowane, pasteryzowane piwo rzemieślnicze górnej fermentacji
Skład: woda, słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy, drożdże US-05, Citra (USA), Tomahawk (USA), trawa cytrynowa
Zapach z butelki: mocno chmielowy, trochę karmelu i odrobina cytrusów i miodu
Kolor: miedziany, mętny. Piana dość szybko redukuje się
Notka smakowa
Zapach: szałwia, żywica, miód, szarlotka z kruszonką, goździki, kandyzowany imbir, skórka pomarańczowa
Smak: orzeźwiający, mocno goryczkowy. Grejpfrut, limonka, rukola, chrzan, skórka z razowego chleba, świeże ciasto drożdżowe, miód, zielona skórka ze świeżych orzechów włoskich prosto z drzewa, mniszek lekarski, pieczone jabłka z goździkami.
Goryczka: 4/5, dokładnie tak, jak czytamy na etykiecie
Finisz: pestki moreli, kiełki rzodkiewki, brukselka, brzoskwinia, suszone śliwki.
Balans: wiele się tutaj nie zmienia. Właściwie smak jest mniej więcej tym, o czym informował nas aromat. Lekko schłodzone, świetnie orzeźwia, jednak trzeba lubić dużą dawkę goryczki. Ja akurat to lubię i to piwo mi smakuje. Czuć jakość, czuć te amerykańskie chmiele, nie czuć tej mocy – alkohol jest dobrze ukryty (zarówno w zapachu, jak i w smaku), jednak po chwili czuć, jak uderza do głowy. Trzeba na to uważać 😉
Polecam
Cena: ok. 7 zł
Piłem w upalny wieczór, lekko schłodzone.
Więcej zdjęć tutaj