Sesyjne IPA, Chmielologia – recenzja piwa

Sesyjne IPA

Chmielologia

Objętość alkoholu: 5,7%

13° Plato

Goryczka 4/5

Słodycz 3/5

Moc 3/5

Jasne, niefiltrowane, pasteryzowane piwo rzemieślnicze górnej fermentacji

Skład: woda, słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy, drożdże US-05, Citra (USA), Tomahawk (USA), trawa cytrynowa

Zapach z butelki: mocno chmielowy, trochę karmelu i odrobina cytrusów i miodu

Kolor: miedziany, mętny. Piana dość szybko redukuje się

Notka smakowa

Zapach: szałwia, żywica, miód, szarlotka z kruszonką, goździki, kandyzowany imbir, skórka pomarańczowa

Smak: orzeźwiający, mocno goryczkowy. Grejpfrut, limonka, rukola, chrzan, skórka z razowego chleba, świeże ciasto drożdżowe, miód, zielona skórka ze świeżych orzechów włoskich prosto z drzewa, mniszek lekarski, pieczone jabłka z goździkami.

Goryczka: 4/5, dokładnie tak, jak czytamy na etykiecie

Finisz: pestki moreli, kiełki rzodkiewki, brukselka, brzoskwinia, suszone śliwki.

Balans: wiele się tutaj nie zmienia. Właściwie smak jest mniej więcej tym, o czym informował nas aromat. Lekko schłodzone, świetnie orzeźwia, jednak trzeba lubić dużą dawkę goryczki. Ja akurat to lubię i to piwo mi smakuje. Czuć jakość, czuć te amerykańskie chmiele, nie czuć tej mocy – alkohol jest dobrze ukryty (zarówno w zapachu, jak i w smaku), jednak po chwili czuć, jak uderza do głowy. Trzeba na to uważać 😉

Polecam

Cena: ok. 7 zł

Piłem w upalny wieczór, lekko schłodzone.

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.