Young & Old, aged 7 years, Murray McDavid Blended Scotch Whisky
Butelka, z którą spotykam się dzisiaj zawiera w sobie zarówno whisky jęczmienne (Malt), jak i zbożowe (Grain) w proporcji 50/50%. Najmłodszy składnik dojrzewał w beczce 7 lat, lecz whisky ta zawiera także o wiele starsze destylaty. Whisky zbożowa pochodziła z destylarni North British i ma podobno równe 30 lat! Dystrybutor na oficjalnej stronie informuje nas, że możemy się spodziewać wyraźnych, dymnych akcentów, a także wyczuwalnego wpływu beczek po sherry.
Zdj. Paweł Sołtysiak
Brzmi ciekawie, a mnie osobiście bardzo podoba się to, że bottler postanowił umieścić na etykiecie oznaczenie wieku, zamiast wymyślać „fikuśne” nazwy w stylu destylarni Ardbeg (Uigeadail), czy Bunnahabhain (Stiùireadair) . Lubię wiedzieć co mam w kieliszku i chociaż 7 lat nie brzmi zbyt dostojnie, to przecież z oficjalnego źródła możemy się dowiedzieć, że blend ten składa się również z dużo starszych whisky.
Young & Old 7, Murray McDavid
Blended Scotch Whisky
Region: Islay, Speyside, Lowland
7 lat leżakowania
Torfowa
Batch #1
Objętość alkoholu: 50%
Niefiltrowana na zimno
Kolor: bursztyn, naturalny, bez dodatku karmelu
Notka smakowa
Zapach: od razu przychodzą mi na myśl dwie rzeczy: 1) czuć, że to whisky mieszana (wyraźnie da się wyczuć obecność grain whisky), 2) czuć, że zbożowy destylat jest bardzo wysokiej jakości. Dym, wędzona słonina, suszone śliwki, sherry, słony karmel, siano, drewno, dojrzałe brzoskwinie, szyszki chmielu, świeże ciasto drożdżowe, imbir, skórka z limonki, odrobina siarki. Alkohol średnio ukryty, jednak o wiele lepiej niż należałoby się spodziewać po siedmioletniej whisky. 21/25
Smak: na początku, dużo dymu. Potem gorzka czekolada, sherry, kajmak, powidła śliwkowe, przypalone drewno, orzechy włoskie, espresso, cukier muscovado, szałwia, rozmaryn, brzoskwinie, dojrzałe maliny, popiół… Coś niesamowitego. Alkohol dużo lepiej ukryty niż w aromacie. 22/25
Finisz: niekończąca się opowieść. Brzoskwinie w syropie, susz owocowy, powidła śliwkowe, dym, węgiel, drewno, siano, karmel, wanilia, jabłka pieczone w ognisku. 22/25
Balans: spora ilość whisky słodowych przez cały czas daje o sobie znać. W zasadzie, whisky zbożową czuć głównie w zapachu. W smaku na pierwszy plan wychodzi wysoka jakość, dymne destylaty (od razu przyszła mi na myśl Caol Ila), dojrzałość i słód jęczmienny. Gdy do tego dodamy bardzo długi, przyjmiemy i dymny finisz, wychodzi na to, że tą whisky zdecydowanie warto się zainteresować. 22/25
Ogólnie: 87/100
Inne opinie
whiskybase: 85,33/100 w oparciu o opinie 11 osób
Cena: ok. 400 zł
Polecam. To do tej pory jeden z najlepszych blendów, jakie miałem okazję degustować. Panie i Panowie: jeśli tak miałyby smakować blendy… to by nie trzeba było kupować single maltów.
Więcej zdjęć tutaj
2 thoughts on “Young & Old 7 Murray McDavid – recenzja”