Roner Grappa La Gold, 40% – recenzja

Roner Grappa La Gold

Grappa to ciekawy alkohol. Przypomina mi połączenie koniaku z calvadosem lub nawet śliwowicą. Ciekawych wrażeń smakowych dostarcza nietypowe źródło cukru używane w procesie produkcji. Rozgniecione winogrona razem z pestkami i skórką. Czego ci Włosi nie wymyślą?

Roner Grappa La Gold

Kraj produkcji: Włochy

Region: Tyrol

Powstaje z kilku różnych szczepów winogron

Leżakowana 12 miesięcy

Potrójnie destylowana

Objętość alkoholu: 40%

Kolor: bursztyn, z dodatkiem karmelu

Notka smakowa

Zapach: esencja zielonej herbaty, winogrona, trawa cytrynowa, karmel, kardamon, dżem malinowy, gorzka czekolada, lawenda. Alkohol nieźle ukryty. 21/25

Smak: earl grey, grejpfrut, orzechy włoskie, kakao, winogrona, suszone morele. Wszystko spowite odrobiną słodyczy. Smak mało intensywny. 19/25

Finisz: czarna herbata z miodem i cytryną, melisa, szałwia, tymianek, kandyzowana skórka pomarańczy. Krótki. 19/25

Balans: całkiem przyzwoita Grappa. Alkohol nieźle zakamuflowany, a zapach przyjemny. W smaku jest już nieco słabiej, ale ogólne wrażenia… pozytywne. 20/25

Ogólnie: 79/100

Cena: ok. 80-100 zł

Żaden sztos, ale całkiem przyjemny napitek. Jeśli Was ktoś poczęstuje, nie musicie uciekać, ale z kupnem chyba jednak bym się wstrzymał. Dobrze, że są dostępne sample oraz miniaturki 😉

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.