Roner Grappa La Gold
Grappa to ciekawy alkohol. Przypomina mi połączenie koniaku z calvadosem lub nawet śliwowicą. Ciekawych wrażeń smakowych dostarcza nietypowe źródło cukru używane w procesie produkcji. Rozgniecione winogrona razem z pestkami i skórką. Czego ci Włosi nie wymyślą?
Roner Grappa La Gold
Kraj produkcji: Włochy
Region: Tyrol
Powstaje z kilku różnych szczepów winogron
Leżakowana 12 miesięcy
Potrójnie destylowana
Objętość alkoholu: 40%
Kolor: bursztyn, z dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: esencja zielonej herbaty, winogrona, trawa cytrynowa, karmel, kardamon, dżem malinowy, gorzka czekolada, lawenda. Alkohol nieźle ukryty. 21/25
Smak: earl grey, grejpfrut, orzechy włoskie, kakao, winogrona, suszone morele. Wszystko spowite odrobiną słodyczy. Smak mało intensywny. 19/25
Finisz: czarna herbata z miodem i cytryną, melisa, szałwia, tymianek, kandyzowana skórka pomarańczy. Krótki. 19/25
Balans: całkiem przyzwoita Grappa. Alkohol nieźle zakamuflowany, a zapach przyjemny. W smaku jest już nieco słabiej, ale ogólne wrażenia… pozytywne. 20/25
Ogólnie: 79/100
Cena: ok. 80-100 zł
Żaden sztos, ale całkiem przyjemny napitek. Jeśli Was ktoś poczęstuje, nie musicie uciekać, ale z kupnem chyba jednak bym się wstrzymał. Dobrze, że są dostępne sample oraz miniaturki 😉
Więcej zdjęć tutaj