Ron Zacapa 23 Sistema Solera
Po degustacji Ron Zacapa Solera Reserva 15 oraz kilku słowach na temat samego procesu produkcji, przyszła kolej na kolejny blend rumów z Gwatemali. Do kieliszka trafia Sistema Solera 23.
Ron Zacapa 23
Sistema Solera
Objętość alkoholu: 40%
Blend rumów dojrzewających od 6 – 23 lat
Leżakowany w beczkach po bourbonie, po sherry i po hiszpańskim winie.
Kolor: bursztyn +2, z dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: niesamowity! Bourbon, kokos, kajmak, bita śmietana, suszone daktyle, siano, earl grey, rodzynki, migdały, toffi. Alkohol świetnie ukryty. 22/25
Smak: powidła śliwkowe, goździki, karmel, wanilia, cappuccino, mleczna czekolada, delikatnie marcepan, syrop klonowy, dojrzałe gruszki. Bardzo przyjemny smak, ale nieco rozwodniony. 21/25
Finisz: średniodługi. Suszone śliwki, rodzynki, pieczone jabłka, karmel, suszone figi, wiśnie Amarena. 19/25
Balans: ciekawy, przyjemny rum. Czuć, że w procesie produkcji dodano cukier, destylat po leżakowaniu z pewnością był filtrowany na zimno, a dla „zmylenia przeciwnika” całość zabarwiono sztucznym karmelem. Mimo wszystko, smakuje mi. Przyjmiemy, sześcioletni rum z dumnie prezentującą się liczbą „23” na etykiecie. 20/25
Ogólnie: 82/100
Cena: ok. 220 zł
Po tym, co napisałem przedwczoraj na temat samego rumu Zacapa, nie spodziewałem się, że to teraz napiszę, ale… chętnie wrócę do tej dwudziestkitrójki. Przekonała mnie relacja ceny do jakości. Jeśli uda Wam się dostać miniaturkę, lub gdzieś spróbować, polecam.
Recenzja Ron Zacapa Solera Reserva 15
Teraz przyszła kolej na wersję XO (recenzja za 2 dni)
Więcej zdjęć tutaj
Polecam poszukać dobrze w trakcie wyjazdów na wschód Europy, można butelke litrową np na lotnisku w krajach nadsbałtyckich trafić w okolicach 160zł 🙂