Aberlour 16 Double Cask
Aberlour Double Cask. Whisky szesnastoletnia. Co ciekawe, nie mamy tu do czynienia z finiszem w beczkach po sherry, lecz z pełnym leżakowaniem zarówno w beczkach po sherry, jak i po bourbonie.
Zdj. Ryszard Walus
Najprościej rzecz ujmując: część destylatu dojrzewała przez 16 lat w baryłkach typu ex-bourbon, a część, również przez 16 lat w beczkach po sherry. Przed zabutelkowaniem całość została wymieszana. Nie znamy tylko dokładnych proporcji.
Aberlour 16 Double Cask
Aberlour znaczy „ujście rzeki Lour”
Scotch Single Malt
Region: Speyside
16 lat
40% alkoholu
Nietorfowa
Leżakowana w beczkach po bourbonie i po sherry
Filtrowana na zimno
Kolor: bursztyn +1, z dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: nos sugeruje, że proporcje beczek mogłyby wynosić nawet 50/50. Bardzo przyjemny i intensywny aromat sherry. Marcepan, syrop klonowy, dżem malinowy, pomarańcze. Od razu dochodzą do głosu także akcenty bourbonowe – wanilia, toffi, drewno, siano. Aromat ciągle się otwiera. Pojawiają się czerwone porzeczki, kwiat róży, rodzynki, jabłko Antonówka, goździki, kwiat koniczyny. Alkohol świetnie zamaskowany. 21/25
Smak: rzeczywiście przypomina popularną dwunastoletnią wersję Double Cask, ale ma lepiej ułożony alkohol. Suszone śliwki, gorzka czekolada, goździki, miód, prażone migdały, karmel, pieczone jabłka, suszone daktyle, orzechy laskowe. Bardzo łagodna, przyjemna w smaku whisky. Minus za niską objętość alkoholu. 21/25
Finisz: przyjemnie rozgrzewający. Kakao, rukola, miód gryczany, suszone śliwki. 21/25
Balans: Czuć klimat destylarni, wyraźny wpływ drewna, w którym dojrzewały destylaty, czuć dojrzałość. Na wzmiankę zasługuje świetne zakamuflowanie alkoholowej intensywności, ale przy tej objętości, nie ma się co dziwić. Przyjemna, przyzwoita Aberlour. 21/25
Ogólnie: 84/100
Inne opinie
whiskybase: 82,56/100 w oparciu o opinie 202 osób
whiskyfun (2015): 82/100
milerpije.pl (2013): 82/100
Cena: 240 – 280 zł
Bardzo chętnie bym polecił, gdyby… whisky ta była zabutelkowana chociażby z mocą 43%. Niestety, tutaj mamy tylko niezbędne, wymagane minimum. To niestety czuć. Whisky jest wodnista i brakuje jej intensywności.
Więcej zdjęć tutaj
One thought on “Aberlour Double Cask, aged 16 years – recenzja”