Kopke Fine Ruby Porto – recenzja wina

Kopke Fine Ruby Porto

Rzadko opisuję wina, a kiedy już to robię, daruję sobie wystawianie punktów. Skupiam się tylko na opisie wrażeń automatyczno-smakowych itd. Inaczej rzecz się ma, jeśli chodzi o wina leżakowane. Sherry, madeira, marsala, czy właśnie porto stanowią wyjątek od tej reguły. Już dawno zacząłem się interesować tego typu (leżakowanymi) winami, żeby lepiej zrozumieć whisky. Tym razem padło na Kopke Fine Ruby Porto.

To, co tak bardzo ujmuje mnie w whisky (a także w innych leżakowanych destylatach) to ten niesamowity wpływ drewnianej beczki… dlatego spośród różnych Porto, zdecydowanie wolę Tawny, z powodu mniejszych beczek, przez co ich wpływ jest zdecydowanie bardziej wyczuwalny. Ale Ruby też nie pogardzę 😉

Kopke Fine Ruby Porto

Kraj: Portugalia

Region: Douro

Rodzaj wina: słodkie, wzmacniane

Rodzaj Porto: Ruby

Kolor wina: czerwone

Objętość alkoholu: 19,5%

Szczepy winogron: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinto Cao, Souzao.

Kolor: sok z czarnej porzeczki

Notka smakowa

Zapach: słodki. Orzech włoski, migdały, suszone śliwki, goździki, suszone figi, brzoskwinie w syropie, pestki jabłek, skórzane rękawiczki. 20/25

Smak: słodko-cierpki. Niedojrzałe banany, aronia, niedojrzałe czarne porzeczki, zielone jabłka, żurawina, wiśnie w likierze, odrobina gorzkiej czekolady. 20/25

Finisz: gorzka pomarańcza, imbir, goździki, suszone śliwki, pestki moreli, ciasto drożdżowe z rabarbarem. 20/25

Balans: pierwszy raz próbowałem tak cierpkie Porto. Smakuje, jak połączenie likierowego wina z nalewką z aronii. Przy tym, bardzo słodkie, ale przyjemne zarówno w aromacie, jak i w smaku. Bardzo dobrze ukryta alkoholowa intensywność. 20/25

Ogólnie: 80/100

Cena: od 50 zł

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.