Kopke Fine Ruby Porto
Rzadko opisuję wina, a kiedy już to robię, daruję sobie wystawianie punktów. Skupiam się tylko na opisie wrażeń automatyczno-smakowych itd. Inaczej rzecz się ma, jeśli chodzi o wina leżakowane. Sherry, madeira, marsala, czy właśnie porto stanowią wyjątek od tej reguły. Już dawno zacząłem się interesować tego typu (leżakowanymi) winami, żeby lepiej zrozumieć whisky. Tym razem padło na Kopke Fine Ruby Porto.
To, co tak bardzo ujmuje mnie w whisky (a także w innych leżakowanych destylatach) to ten niesamowity wpływ drewnianej beczki… dlatego spośród różnych Porto, zdecydowanie wolę Tawny, z powodu mniejszych beczek, przez co ich wpływ jest zdecydowanie bardziej wyczuwalny. Ale Ruby też nie pogardzę 😉
Kopke Fine Ruby Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Rodzaj wina: słodkie, wzmacniane
Rodzaj Porto: Ruby
Kolor wina: czerwone
Objętość alkoholu: 19,5%
Szczepy winogron: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinto Cao, Souzao.
Kolor: sok z czarnej porzeczki
Notka smakowa
Zapach: słodki. Orzech włoski, migdały, suszone śliwki, goździki, suszone figi, brzoskwinie w syropie, pestki jabłek, skórzane rękawiczki. 20/25
Smak: słodko-cierpki. Niedojrzałe banany, aronia, niedojrzałe czarne porzeczki, zielone jabłka, żurawina, wiśnie w likierze, odrobina gorzkiej czekolady. 20/25
Finisz: gorzka pomarańcza, imbir, goździki, suszone śliwki, pestki moreli, ciasto drożdżowe z rabarbarem. 20/25
Balans: pierwszy raz próbowałem tak cierpkie Porto. Smakuje, jak połączenie likierowego wina z nalewką z aronii. Przy tym, bardzo słodkie, ale przyjemne zarówno w aromacie, jak i w smaku. Bardzo dobrze ukryta alkoholowa intensywność. 20/25
Ogólnie: 80/100
Cena: od 50 zł
Więcej zdjęć tutaj