Gin Sul, Dry Gin z Hamburga, 43% – recenzja ginu

Gin Sul

Gin Sul, to Dry Gin produkowany w Hamburgu. W procesie produkcji wykorzystano między innymi jałowiec, kolendrę, rozmaryn, lawendę, cynamon i owoce cytrusowe z Portugalii, co ma nadawać temu trunkowi śródziemnomorskich akcentów.

Wbrew temu, co czytamy na etykiecie, sól prawdopodobnie nie była dodana w procesie produkcji 😉

Jest coś ciekawego w tych nieprzeźroczystych butelkach 😍

Bardzo dużo o samej destylarni, jak i o produkowanym w niej trunku możemy dowiedzieć się z oficjalnej strony producenta.

Przejdźmy zatem do degustacji.

Gin Sul

Dry Gin

Kraj produkcji: Niemcy

Objętość alkoholu: 43%

Destylowany w miedzianych alembikach pojemności 100 litrów

Kolor: bezbarwny

Notka smakowa

Zapach: przyjemny, klasyczny. Na pierwszy plan wysuwa się jałowiec. Potem kolendra, melisa, skórka limonki, grejpfrut, dojrzałe śliwki węgierki, aronia, sok z wiśni, pomarańcza. Sporo słodyczy w zapachu. Alkohol średnio ukryty. 21/25

Smak: bardzo przyjemny. Lekko słodkawy. Tutaj już nie czuć tak tych cytrusów, ale jest bardzo ciekawie. Rozmaryn, jałowiec, tymianek, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, migdały, trawa cytrynowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Alkoholowa intensywność jest lepiej schowana niż w zapachu. 21/25

Finisz: mało intensywny, średniodługi. 20/25

Balans: lubię takie elementy zaskoczenia. Nos sugeruje nam nieco inne doznania, niż te, których dostarcza nam podniebienie. Ciekawa kompozycja. Najpierw cytrusowy, egzotyczny wstęp, który przechodzi w lekko słodki, delikatnie ziołowo-przyprawowy smak. Idealnie sprawdzi się do picia z tonikiem, ale na czysto też jest przyjemny. 21/25

Ogólnie: 83/100

Cena: EUR 35 za 500 ml

Polecam

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.