Abbaye de Vauclair Blond Beer, 6,5% – recenzja

Abbaye de Vauclair Blond Beer

Była już niezbyt udana degustacja Lagera imperialnego Abbaye de Vauclair. Ogromna dawka słodyczy była tak przytłaczająca, że ledwie zdołałem dokończyć to piwo.

Obydwa piwa kupiłem niemalże jednocześnie, więc teraz moje obawy wzrosły. Piwo karmelowe… no dobra. Zaczynamy tę nierówną walkę 😉

Abbaye de Vauclair

Blond Beer

Napój piwny aromatyzowany o smaku karmelowym

Jasny, pasteryzowany

6,5% objętości alkoholu

Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, glukoza, aromat karmelowy, fruktoza, ekstrakty chmielu, barwnik: karmel amoniakalny, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy

Wyprodukowano i butelkowano we Francji

Zapach z butelki: drożdże, chmiel, toffi

Kolor: bursztyn

Drobnopęcherzykowa piana długo utrzymuje się na powierzchni

Notka smakowa

Zapach: świeże ciasto drożdżowe, wapno, brzoskwinie w syropie, miód, rumianek, rozmaryn. Przyjemny.

Smak: słodki, ale nie aż tak, jak czarna wersja, która tak mi nie podeszła. Mniszek lekarski, miód, chmiel, tymianek, rozmaryn, szałwia. Jakieś 15 minut po wyciągnięciu z lodówki, smakuje całkiem znośnie.

Goryczka: 1,5/5

Finisz: dopiero tutaj znalazłem trochę karmelu. Wapno, suszone śliwki, rodzynki, brzoskwinie w syropie

Balans: płaskie, niezbyt ciekawe piwo. Słodycz jest wyraźna, ale nie tak dominująca, jak się spodziewałem. Moim skromnym zdaniem, jedyne słuszne zastosowanie tego piwa mogłoby mieć miejsce w upalne popołudnie. Lekko schłodzone mogłoby spełnić taką rolę. Przyjemny aromat to największy atut tego piwa.

Cena: około 7 zł za 750 ml

Nuda!

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.