Connemara 12
Dymna whiskey z Irlandii… to prawie oksymoron. Jak na ten kraj, mamy tu do czynienia z wyjątkowym procesem produkcji. Dwukrotna destylacja oraz poziom zatorfienia wynoszący około 15 – 20 PPM to raczej cechy charakterystyczne typowe dla wielu szkockich whisky (Talisker, Bowmore, Highland Park).
Connemara 12 produkowana jest w destylarni Cooley, należącej do Kilbeggan Distilling Group.
Zdj. Michał Moćko
Connemara 12
Single Malt Irish Whiskey
40% objętości alkoholu
12 lat
Torfowa, ok. 15 – 20 PPM
Dwukrotnie destylowana
Brak danych odnośnie beczek użytych do leżakowania
Kolor: jasny, bursztyn -1, z niewielkim dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: zbożowo-miodowy z charakterystycznym dymem. Popiół, orzechy włoskie, karmel, drewno, siano, lukrecja, trawa cytrynowa. Ciekawa kompozycja. Alkohol całkiem przyzwoicie zakamuflowany. 20/25
Smak: budyń waniliowy, pieczone na ognisku pianki marshmallow, dym, kajmak, suszone śliwki, sezamki, rodzynki, wanilia, drewno, popiół, gorzka czekolada. Przyjemna w smaku, ale zbyt rozwodniona. Kilka procent więcej na pewno dobrze by jej zrobiło (a raczej nam 😉). 20/25
Finisz: średniodługi. Karmel, drewno, wanilia, dym, dojrzałe brzoskwinie. 18/25
Balans: jako ciekawostka, z pewnością przykuła moją uwagę. Przyjemna, z lekkim dymem, dość dobrze ułożona whiskey. Nie znajdziemy tu jakichś wyjątkowych fajerwerków, ale z pewnością nie jest to trunek zły, czy słaby. Jako daily dram, jest zdecydowanie do przyjęcia. 20/25
Ogólnie: 78/100
Inne opinie
whiskybase: 79,68/100 w oparciu o opinie 65 osób
whiskyfun (2008): 75/100
Cena: od ok. 240 do 270 zł
Myślę, że w tej kategorii cenowej znajdziemy dużo ciekawsze trunki.
Więcej zdjęć tutaj
One thought on “Connemara aged 12 years – recenzja”