Dubliner Bourbon Cask Aged
Gdy szukałem w Internecie informacji na temat Dubliner Bourbon Cask Aged, przeanalizowałem sporo docierających do mnie treści. O potrójnej destylacji, o historii gorzelni, z której whiskey ta pochodzi, o master blenderze itp. Przez chwilę zastanawiałem się: które ciekawostki mogą się przydać w tym wpisie.
Już wiem!
To, co najbardziej przykuło moją uwagę, to fakt, że na Dom-Whisky cena tego trunku spadła ze 125 zł w czerwcu 2016 do 75 zł we wrześniu 2019 😁
Myślę, że tego nic nie przebije 😉
Mając już tę radosną wiadomość za sobą, zapraszam do recenzji.
Dubliner Bourbon Cask Aged
Irish Blended Whiskey
Objętość alkoholu: 40%
NAS
Nietorfowa
Potrójnie destylowana
Leżakowana w beczkach po bourbonie
Filtrowana na zimno
Kolor: bursztyn -1, z niewielkim dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: zbożowy. Siano, karmel, dżem malinowy, anyż, melasa, odrobina drewna i wanilii. Sam aromat nawet do zaakceptowania, 😉 choć przypomina jakiś rozwodniony, budżetowy rum. Alkohol średnio ukryty. 18/25
Smak: typowy, irlandzki blend. Beczki nie odegrały tutaj głównej roli, ale na pierwszy plan wysuwa się przyzwoity destylat. Lekko słodki. Czekolada deserowa, suszone daktyle, marcepan, karmel, bita śmietana, rukola. Niezbyt bogaty, ale przyjemny w swej prostocie. 19/25
Finisz: miód, chrzan, kakao, wanilia. Nieco ostry, a na końcu czuć wyraźny metaliczny posmak. 17/25
Balans: prosta, niewyszukana, przyzwoita whiskey… czyli dokładne przeciwieństwo tego, czego szukam przy wyborze tego typu alkoholi. Nie ma tragedii, ale cieszę się, że mam tylko 100 ml. 18/25
Ogólnie: 72/100
Cena: 75 – 120 zł
Jeśli potrzeba nam czegoś do koktajli, Dubliner może spełnić swoją rolę, ale nie ma co liczyć na jakieś wybitne doznania przy degustacji na czysto.
Więcej zdjęć tutaj