Upper Ten
Upper Ten, to whisky mieszana, w której zawartość whisky słodowej wynosi ponad 45%, co stanowi całkiem niezły wynik, jak na tę półkę cenową. W mieszance znajdziemy 32 różne single malty, co może wskazywać na dużą różnorodność. Zapowiada się ciekawie.
Zdjęcia: Łukasz Pawelec
Choć w Polsce nie jest zbyt dobrze znana, często można ją spotkać w Norwegii. Niektóre źródła podają, że najmłodszy składnik leżakuje około 4 lat, choć w whisky tej możemy znaleźć, oczywiście, również dużo starsze składniki.
Upper Ten
Blended Scotch Whisky
Objętość alkoholu 40%
NAS
Nietorfowa
Filtrowana na zimno
Kolor: bursztyn, z dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: masło, karmel, goździki, rodzynki, biała czekolada, sól jodowana, kandyzowany imbir, skórka pomarańczy, dżem malinowy, syrop klonowy, czarna herbata, sherry oloroso. Alkohol średnio ukryty, ale warto dać jej czas. Po kilku minutach łagodnieje i otwiera się. 19/25
Smak: pojawił się torfowy dym. I to wcale nie tak mało. Karmel, drewno, dojrzałe śliwki węgierki, wiśnie w likierze, miód gryczany, kukurydza z puszki, dym, figi, jeżyny, orzechy laskowe, prażone ziarna słonecznika, pestki moreli. Niezła jakość. Smakuje trochę jak połączenie Cardhu, Talisker i Glenfiddich z niewielkim dodatkiem whisky zbożowej. 21/25
Finisz: suszone śliwki, miód, goździki, anyż, wanilia, delikatny, jasny karmel. Średnio długi. 20/25
Balans: więcej niż przyzwoity blend. W zupełności nadaje się do kieliszka do degustacji na czysto. Można odkryć kilka ciekawych niuansów. 20/25
Ogólnie: 80/100
Inne opinie
whiskybase: 76,67/100 w oparciu o opinie 8 osób
Cena: ok. 100 zł
Więcej zdjęć tutaj