Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva
Lubię sherry. Lubię też whisky z beczek po sherry. Tym bardziej z zainteresowaniem otwieram butelkę Cardenal Mendoza. Tę brandy destyluje się z sherry, a na dodatek dojrzewa ona w beczkach po sherry. Mamy więc tutaj swego rodzaju kumulację.
Czytałem kilka ciekawych recenzji tej brandy. Cieszy się ona popularnością nawet wśród niektórych zagorzałych fanów whisky, co tym bardziej mnie cieszy i jednocześnie podnosi moje oczekiwania.
Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva
Brandy de Jerez
Hiszpania
Objętość alkoholu: 40%
Średnia wieku destylatów wynosi 15 lat
Kolor: brunatny. Bardzo ciemny. Butelkę kupiłem w Niemczech, a tam przepisy nakazują zawsze podawać informację o użyciu sztucznego barwnika. Tutaj takiej wzmianki nie znajduję. Czyżby naturalny kolor? Jeśli tak, to robi wrażenie.
Notka smakowa
Zapach: sherry Pedro Ximenez, karmel, sos sojowy, anyż, rodzynki, suszone śliwki, cukier muscovado, figi gotowane w winie, wiśnie w likierze. Ciekawy, przyjemny i bardzo słodki. 22/25
Smak: likier wiśniowy, ciemna czekolada, delikatne taniny drewna, słodkie sherry, karmel, suszone śliwki, goździki, anyż, lukrecja, suszone daktyle. Alkohol bardzo dobrze zamaskowany. 21/25
Finisz: sherry oloroso, piwo typu Stout lub Porter, sos sojowy, ryż jaśminowy, wiśnie Amarena, syrop klonowy, anyż. Średniodługi. 21/25
Balans: Rewelacyjny aromat, przyjemny (choć dla mnie trochę za słodki) smak i ciekawy finisz. Podoba mi się. 21/25
Ogólnie: 85/100
Cena: ok 130 zł
Polecam
Inna brandy de Jerez – Carlos I Solera Gran Reserva ➡️TUTAJ⬅️
Więcej zdjęć tutaj
One thought on “Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva – recenzja brandy”