The GlenDronach 2003 13 yo: Cask no. 713 (PX) vs 5480 (Oloroso)

GlenDronach

The GlenDronach 2003

Dzisiaj przede mn膮 zadanie specjalne 馃槈

Z przyjemno艣ci膮 por贸wnam ze sob膮 dwie stosunkowo podobne whisky. Zadanie polega na uwydatnieniu r贸偶nic pomi臋dzy nimi, zw艂aszcza, je艣li chodzi o beczki, w kt贸rych dojrzewa艂y destylaty.

GlenDronach

Wielokrotnie powtarza艂em, 偶e wol臋 whisky z beczek po oloroso od tych, kt贸re le偶akowa艂y w beczkach po Pedro Xim茅nez.

Nadszed艂 czas, 偶eby bezsprzecznie to zweryfikowa膰. Mamy tu dobr膮 ku temu okazj臋, bo obydwie whisky r贸偶ni膮 si臋 g艂贸wnie tym, co mnie najbardziej interesuje.

The GlenDronach 2003

Beczka nr 713 le偶akuje 13 lat w beczce po sherry PX

Beczka nr 5480 – tak偶e 13 lat w beczce po sherry oloroso

Obj臋to艣膰 alkoholu

713 (PX): 56,5%

5480 (oloroso): 54,6%

Dla u艂atwienia, nazwijmy je chwilowo od rodzaju beczek u偶ytych do le偶akowania.

Pe艂ne recenzje znajduj膮 si臋 poni偶ej. Dzisiaj skupimy si臋 tylko na podobie艅stwach i r贸偶nicach mi臋dzy nimi, dlatego noty smakowe b臋d膮 maksymalnie uproszczone.

Kolor

PX: bursztyn +2

Oloroso: bursztyn +3

Zapach

PX: bardzo s艂odki. Suszone 艣liwki, mi贸d, czarna herbata, siano, czarna porzeczka. 3,5/5

Oloroso: suszone 艣liwki, lody waniliowe, bita 艣mietana, czarna porzeczka, wanilia, migda艂y. 4/5

Obie bardzo przyjemne w zapachu. Alkohol schowany na podobnym poziomie.

Smak

PX: lukrecja, s艂odycz miesza si臋 z delikatn膮, ale przyjemn膮, d臋bow膮 goryczk膮, go藕dziki, mi贸d gryczany, suszone daktyle, rodzynki. 3,5/5

Oloroso: zdecydowanie bardziej wytrawny. Zupe艂nie inny. Gorzka czekolada, pra偶one migda艂y, przypalony karmel, rukola, suszone 艣liwki, sherry oloroso. Sztos! 5/5

Tutaj najbardziej czu膰 r贸偶nic臋. Oloroso mia偶d偶y 鈥瀞艂odziaka鈥.

GlenDronach 2003 13yo oloroso

Finisz

PX: marcepan, orzechy laskowe, korze艅 chrzanu, sos sojowy, mi贸d, je偶yny. 4/5

Oloroso: kakao, karmel, dojrza艂e banany, budy艅 czekoladowy. 3,5/5

Tutaj szczerze powiem, 偶e finisz wydaje si臋 nieco ciekawszy i troch臋 d艂u偶szy w beczce nr 713 – po PX.

GlenDronach 13yo

Balans

PX: Idealnie reprezentuje to co dla whisky wnosz膮 beczki po Pedro Xim茅nez. Ogromna intensywno艣膰 dozna艅 i mn贸stwo s艂odyczy. Jest te偶 ten fascynuj膮cy, any偶owo-go藕dzikowy zadzior. Whisky musi, co prawda, odczeka膰 kilka minut w szkle, jednak ca艂okszta艂t jest bardzo pozytywny. 4/5

Oloroso: w mojej subiektywnej ocenie, jest to whisky lepsza niemal pod ka偶dym wzgl臋dem. Jedynie finisz ma w tej drugiej nieco wi臋cej do zaoferowania. Aromat jest przyjemnie stonowany, ale bardzo przyjemny. Smak… brak s艂贸w. Mistrzostwo 艣wiata. Fantastyczna whisky. 5/5

Og贸lnie

PX: 15/20

Oloroso: 17,5/20

Moim zdaniem beczka po oloroso zrobi艂a lepsz膮 robot臋. Ba! Wed艂ug mnie beczki po oloroso w wi臋kszo艣ci przypadk贸w daj膮 whisky wi臋cej g艂臋bi i wielowymiarowo艣ci. Lubi臋 sherry Pedro Ximenez za s艂odycz, pazur, pi臋kny zapach i przyjemny smak, ale whisky wol臋 z beczek po bardziej wytrawnym oloroso.

Podsumowanie

Jak ju偶 wspomnia艂em, to tyko moja subiektywna opinia i wiele os贸b mo偶e si臋 z ni膮 po prostu nie zgodzi膰. Najwa偶niejsze, 偶eby wyrobi膰 sobie w艂asne zdanie. Dlatego gdy nadarzy si臋 okazja, aby spr贸bowa膰 podobnych whisky z r贸偶nych beczek po sherry, warto przeprowadzi膰 taki eksperyment i obie bezpo艣rednio por贸wna膰.

GlenDronach 13

Musimy jednak pami臋ta膰, 偶e na ko艅cowy efekt nie wp艂ywa tylko sama beczka. Trzeba wzi膮膰 pod uwag臋 rodzaj u偶ytego s艂odu, temperatur臋, w jakiej whisky dojrzewa艂a, moment, w kt贸rym przerwano destylacj臋, tempo, w jakim ona przebiega艂a, a nawet okres fermentacji czy rodzaj u偶ytych dro偶d偶y.

Gdy to wszystko we藕miemy pod uwag臋, mo偶na doj艣膰 do wniosku, 偶e beczka, to najzwyczajniej w 艣wiecie, jeden z wielu czynnik贸w wp艂ywaj膮cych na zapach i smak whisky.

Tutaj mia艂em troch臋 u艂atwione zadanie, bo nie do艣膰, 偶e obie whisky pochodzi艂y z tej samej gorzelni, czas dojrzewania w beczkach by艂 niemal identyczny, to jeszcze mieli艣my ten sam rocznik. Nie ma wi臋c mowy o r贸偶nicach temperatur, czy innych czynnikach atmosferycznych. Beczki mog艂y, co prawda sta膰 na r贸偶nych pi臋trach w magazynie, ale a偶 tak g艂臋boko nie wgryz艂em si臋 w temat, 偶eby to jako艣 pr贸bowa膰 weryfikowa膰.

Oczywi艣cie, bra膰 nale偶y pod uwag臋 tak偶e to, czy materia艂em u偶ytym do produkcji danych beczek by艂 d膮b ameryka艅ski, czy europejski, poniewa偶 nadaj膮 one destylatom kompletnie r贸偶ne charaktery. D膮b europejski dostarcza du偶o wi臋cej nut zio艂owo-przyprawowo-korzennych. Z kolei d膮b ameryka艅ski cz臋sto powoduje, 偶e whisky jest bardziej waniliowo-karmelowa, lub nawet kawowa.

Tych zmiennych jest tyle, 偶e mo偶na by pisa膰 bez ko艅ca.

Mo偶na jeszcze gdyba膰 na temat jako艣ci tych beczek. Kto艣 m贸g艂by napisa膰, 偶e po prostu beczka po oloroso by艂a bardziej aktywna i przypadkowo wysz艂o, 偶e akurat ta whisky jest smaczniejsza.

Wydaje mi si臋 jednak, 偶e to nie przypadek. Zbyt cz臋sto si臋 zdarza, 偶e whisky dojrzewaj膮ce w hiszpa艅skim drewnie po oloroso po prostu bardziej mi smakuj膮.

Podsumowuj膮c: to by艂a bardzo przyjemna degustacja 馃い

Poni偶ej pe艂ne recenzje

The GlenDronach 2003 aged 13 years, Cask no. 713 (Pedro Xim茅nez)

The GlenDronach 2003 aged 13 years, Cask no. 5480 (Oloroso)

A tutaj 鉃★笍por贸wnanie beczki 713 z inn膮 beczk膮 tak偶e po Pedro Xim茅nez (#2356)猬咃笍

Wi臋cej zdj臋膰 tutaj

Whisky Reset na Facebooku

2 thoughts on “The GlenDronach 2003 13 yo: Cask no. 713 (PX) vs 5480 (Oloroso)

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.