Longrow Peated
Longrow Single Malt to whisky produkowana w destylarni Springbank od 1973 roku. W odróżnieniu do samych edycji noszących nazwę gorzelni, Longrow jest mocno torfowa, zawierająca ilość PPM na poziomie 55, czyli mniej więcej tyle, co Ardbeg. Longrow Peated to produkt stosunkowo nowy.
Zdj. Paweł Sołtysiak
W Springbank wprowadzono tę whisky po wycofaniu edycji nazwanej Longrow CV, która to według wielu była dużo dojrzalsza od opisywanej dzisiaj, a i beczki, w których leżakowała były zdecydowanie ciekawsze. Tutaj mamy tylko ex-bourbon. Whisky destylowana była dwukrotnie.
Do zakupu zachęca jednak cena, pozytywne recenzje oraz fakt, że Springbank to jedna z moich ulubionych destylarni.
Longrow Peated
Destylarnia Springbank
Scotch Single Malt
Region: Campbeltown
Mocno torfowa, ok. 55 PPM
Objętość alkoholu: 46%
Niefiltrowana na zimno
Leżakowana w beczkach po bourbonie
Kolor: bursztyn -1, naturalny, bez dodatku karmelu
Notka smakowa
Zapach: bardzo wyraźnie cytrusowy. Skórka pomarańczowa, cytryna, dym, marcepan, toffi, mleczna czekolada, jakieś kwiaty. Alkohol średnio ukryty. 21/25 Skąd się wzięły te cytrusy?
Smak: bardzo wyrazisty. Cytrusy nadal gdzieś się tu ukrywają, ale robią raczej za tło. Pierwsze skrzypce zdają się grać dym oraz beczka po bourbonie. Miód, migdały, drewno, płatki śniadaniowe, ciasteczka maślane, kajmak, orzechy laskowe, wermut, pestki jabłek. Alkohol także nie najlepiej schowany. 21/25
Finisz: ostry, drapiący lekko gardło. Dym, popiół, imbir, miód, zielone jabłko. Dość długi. 20/25
Balans: fajna odskocznia gdy się nam znudzą wszelakie NASy z Islay. Od dymu robi się aż gęsto. Całokształt jest interesujący, ale whisky jest po prostu niedojrzała. Jak na Campbeltown, szału nie ma. Jak na torfową whisky bez oznaczenia wiekowego, warta spróbowania. 20/25
Ogólnie: 82/100
Inne opinie
whiskybase: 83,73/100 w oparciu o opinie 730 osób
whiskyfun (2015): 89/100
Cena: ok. 180 – 200 zł
Więcej zdjęć tutaj
5 thoughts on “Longrow Peated Campbeltown Single Malt – recenzja”