The Naked Grouse
The Macallan, Highland Park, The Glenrothes, The Glenturret. Takie oto single malty wchodzą w skład The Naked Grouse. Może być ciekawie, bo whisky ta została złożona głównie z destylatów leżakowanych w beczkach po sherry, co może jej nadać interesującego charakteru.
The Naked Grouse może stanowić także interesujący wstęp do różnych GlenDronachów, Aberlour i innych, konkretnych single maltów z beczek po sherry. A przynajmniej mam nadzieję, że tak będzie.
The Naked Grouse
Blended Malt Scotch Whisky
Objętość alkoholu: 40%
NAS
Nietorfowa
Filtrowana na zimno
Kolor: bursztyn + 2, z dodatkiem karmelu
Notka smakowa
Zapach: earl grey, gruszka, sherry oloroso, miód, masło, kajmak, bita śmietana, anyż, czerwona porzeczka. Czuć wyraźnie, że to młoda whisky. Alkohol jest słabo schowany, choć sam aromat sherry jest dość wyrazisty. 19/25
Smak: ciekawy. Wytrawne sherry, orzechy laskowe, suszone śliwki, przypalona deska, ryż basmanti, ciasto drożdżowe z małą ilością cukru (takie sobie 😉), estragon, wyrób czekoladopodobny, chinina, niesłodkie maliny, odrobina dymu. 20/25
Finisz: dżem wiśniowy niskosłodzony, popiół, rozmaryn, szałwia, rukola, karmel. Średniodługi. 19/25
Balans: intensywny, ale alkoholowy zapach. Dość przyjemny, ale mało intensywny smak. Czuć, że tam jest Macallan 😉 Miałem nadzieję, że Highland Park mocniej odciśnie swój ślad w tym blendzie, ale jest on mało wyraźny. Szkoda. 19/25
Ogólnie: 77/100
Podsumowanie
Nie ma tragedii, ale to raczej nie będzie dobry wstęp do innych (lepszych) whisky z beczek po sherry. Można się zniechęcić… jednak biorąc pod uwagę cenę… 🤔
Sam nie wiem.
Inne opinie
whiskybase: 79,71/100 w oparciu o opinie 141 osób
Cena: ok. 100 zł
Więcej zdjęć tutaj
2 thoughts on “The Naked Grouse Blended Malt Whisky – recenzja”