Kilkerran aged 12 years
Trzecia obok Springbank i Glen Scotia destylarnia z regionu Campbeltown. Glengyle. To właśnie tutaj powstaje whisky o nazwie Kilkerran. Na pierwsze spotkanie z tą destylarnią na blogu wybrałem podstawową edycję z deklaracją 12 lat.
Podobnie, jak w przypadku sąsiedniej gorzelni Springbank, whisky nie jest poddawana filtracji na zimno, ani barwiona sztucznym karmelem, a destylarnia znana jest z rzemieślniczego podejścia do produkcji.
Kilkerran aged 12 years
Destylarnia: Glengyle
Region: Campbeltown
Objętość alkoholu: 46%
Lekko torfowa
Leżakowana w beczkach po bourbonie (70%) i po sherry (30%)
Niefiltrowana na zimno
Kolor: bursztyn,
Notka smakowa
Zapach: kajmak, marcepan, anyż, suszone śliwki, odrobina dymu, mięta, trochę siarki, tymianek, oscypek, gruszki. Alkohol dobrze zakamuflowany, a sam aromat bardzo przyjemny i ciekawy. 22/25
Smak: jest dobrze! Liczi, powidła śliwkowe, goździki, wanilia, kolorowy pieprz, dojrzałe maliny, gorzka czekolada, tymianek, popiół, lekko przypalony karmel, rukola, krówka, syrop klonowy. 22/25
Finisz: wytrawny, z przyjemną goryczką przypominającą piwo, typu Stout lub Porter, karmel, drewno, orzechy nerkowca w karmelu. Długi i przyjemny. 21/25
Balans: to mój typ whisky. Przyjemna, normalna łycha. Bez torfowej bomby, czy dominacji beczek po sherry. Trochę mi się przejadły te nazbyt intensywne whisky. Tym bardziej doceniam balans i ułożenie opisanego dziś Kilkerran. Świetna pozycja, jak na podstawową, butelkowaną przez destylarnię edycję. 22/25
Ogólnie: 87/100
Inne opinie
whiskybase: 86,15/100 w oparciu o opinie 1334 osób
Cena: ok. 200 zł
Gorąco polecam
Więcej zdjęć tutaj
3 thoughts on “Kilkerran aged 12 years – recenzja whisky”