Michter’s Limited Release US*1 Toasted Barrel Finish
Producenci bourbona prześcigają się w kreatywności próbując znaleźć coś, co odróżni ich produkty od innych amerykańskich whiskey. Tym sposobem na rynek trafił na przykład popularny Jim Beam Double Oak, który moim zdaniem był posunięciem genialnym. Destylat po leżakowaniu w nowych, świeżo wypalanych dębowych beczkach, został przelany do kolejnych nowych, takich samych beczek, aby przez kolejne miesiące, lub lata (producent nie podaje informacji przez jak długo) destylat podczas dojrzewania wchłaniał więcej świeżych nut z nowej dębowej beczki.
Co to daje?
Efekt okazał się znakomity. Wystarczy porównać tradycyjnego Jim Beam Original z edycją podwójnie leżakowaną, aby przekonać się jak ogromną różnicę spowodował wspomniany zabieg.
Zdj. Piotr Sadowski
Producenci whiskey Michter’s poszli o krok dalej. Spirytus po ,odsiedzeniu wyroku’ w tradycyjnych beczkach – wypalanych przez około jedną minutę mocnym płomieniem, przelany został do świeżych beczek z tego samego rodzaju dębowego drewna. Tym razem, jednak, nie były one tak mocno potraktowane ogniem od środka, a jedynie podgrzane, czyli tostowane, co pozwoliło wydobyć lekko karmelowe nuty z destylatu, a producentowi nadać tej whisky miano Kentucky Straight Bourbona.
Michter’s Limited Release US*1 Toasted Barrel Finish
Kentucky Straight Bourbon
Objętość alkoholu: 45,7%
Mash Bill: 79% kukurydzy, 11% żyta, 10% słodowanego jęczmienia
Leżakowana w tradycyjny sposób, finiszowana w lekko wypalanych (tostowanych) beczkach z białego dębu amerykańskiego
Kolor: bursztyn +1
Notka smakowa
Zapach: toffi, wanilia, drewno, orzechy laskowe, syrop klonowy, dojrzałe gruszki, dojrzałe banany, dżem malinowy, sok z wiśni. Bardzo przyjemny. 22/25
Smak: o wiele bardziej wytrawny niż się spodziewałem, biorąc pod uwagę zapach. Płatki owsiane z miodem, kakao, estragon, lekko przypalony karmel, prażone migdały, ziarna słonecznika, suszone śliwki, mleczna czekolada, budyń waniliowy, do którego ktoś zapomniał dodać cukru, Earl Grey. 21/25
Finisz: średniodługi. Kajmak, wanilia, czekolada mleczna, rodzynki. 20/25
Balans: jeśli uważasz bourbony za zbyt słodkie, to ten może być dla Ciebie idealny. Przyjemny, wytrawny smak to jego największy atut. Poza tym, jest bardzo intensywny, a tostowane beczki zrobiły świetną robotę. 22/25
Ogólnie: 85/100
Inne opinie
whiskybase: 82,67 w oparciu o opinie 11 osób
Cena: ? (ok. EUR 110)
Polecam
Michter’s w swoim portfolio zawiera dość dużo ciekawych propozycji. Jedną z nich opisałem już na blogu. Była to edycja Michter’s Small Batch US*1 Unblended American Whiskey, moim zdaniem, niezbyt udana. Zupełne przeciwieństwo wypustu opisanego dzisiaj.
Więcej zdjęć tutaj
One thought on “Michter’s Limited Release US*1 Toasted Barrel Finish – recenzja”