Berentzen Calvados Cask
Właściwie, to Berentzen Stammhaus Reserve 1758 Bourbon Whiskey Calvados Single Cask Finished. Jednak połowę czasu przeznaczonego na napisanie recenzji zajmuje mi przepisywanie tej nazwy. Dlatego trzeba wymyślić skrót… Mam: Berentzen Calvados Cask. Myślę, że teraz życie od razu stało się prostsze.
Amerykański Bourbon, tym razem nietypowy, bo finiszowany w beczce po Calvadosie, czyli jabłkowej brandy. Zobaczmy, jaki dało to efekt.
Berentzen Calvados Cask
Amerykańska Whiskey
Calvados Single Cask Finished
Cask: 23825
7 lat leżakowania
40% objętości alkoholu
Kolor: bursztyn +1
Notka smakowa
Zapach: typowo bourbonowy z lekką nutką kwasowości i jabłek. Toffi, karmel, wanilia, dojrzałe banany, dojrzałe gruszki, pieczone jabłka, winogrona, śliwowica, pestki moreli. Alkohol bardzo dobrze zakamuflowany. 21/25
Smak: gorzki. Czuć, że to nie jest zwykły, konwencjonalny bourbon. Pojawia się wyrazista, ale przyjemna goryczka. Kajmak, pieczone banany, gorzka czekolada, goździki, przypalony karmel, drewno, rukola, papryczki chilli, tymianek, makowiec, dojrzałe brzoskwinie, suszone śliwki. 20/25
Finisz: rozgrzewający i dość krótki. Wanilia, rodzynki, karmel, wanilia, winogrona. 18/25
Balans: sam pomysł jest bardzo innowacyjny, jednak smak i zapach nie daje aż takiego efektu, jak się spodziewałem. Alkohol dobrze ułożony, ale biorąc pod uwagę jego niską objętość i 7 lat leżakowania, nie ma się co dziwić. To oczywiście na plus. Z drugiej strony, bourbon ten wyraźnie odstaje od tych najpopularniejszych, podstawowych i ogólnie dostępnych amerykańskich whiskey. 21/25
Ogólnie: 80/100
Innych opinii nie znalazłem, nawet na whiskybase
Podsumowanie
Podoba mi się to eksperymentowanie z bourbonami. Nie zawsze efekt jest powalający, ale czasami wyjdzie z tego coś ciekawego.
Niektóre z ciekawszych amerykańskich whiskey na blogu:
Michter’s US*1 Toasted Barrel Finish
James E. Pepper 1776 Sherry Cask Finish, Batch PX2
Michter’s Small Batch US*1 Unblended American Whiskey