Pinta Kwas XY Catharina Sour
Kolejny kwas od Pinty: Pinta Kwas XY. Uwarzone i rozlane w browarze „Na Jurze” w Zawierciu.
Nowofalowy styl kwaśny rodem z Brazylii będący nieco mocniejszą wersją Berliner Weisse z dodatkiem soku z tropikalnego owocu. Do naszej interpretacji użyliśmy 15% dodatku przecieru z marakui, a całość wcześniej zakwasiliśmy bakterią kwasu mlekowego do poziomu 3,4 pH.
Kwas XY – poczuj się jak na plaży Copacabana.
Pinta Kwas XY
Objętość alkoholu: 4,5%
Ekstrakt: 11,5° Plato
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: słód jęczmienny: pilzneński, słód pszeniczny, chmiel Palisade, drożdże Fermentis SafAle US-05; bakteria kwasu mlekowego L. Delbrueckii; przecier z marakui
Termin przydatności do spożycia: 8.02.2021
Termin degustacji: 10.05.2020
Zapach z butelki: marakuja, mango, dżem malinowy
Kolor: złoto-pomarańczowy, mętny
Średniopęcherzykowa piana zredukowana do pierścienia oblepiającego ścianki szkła
Notka smakowa
Zapach: gorzka pomarańcza, miód, marakuja, żurawina, mandarynka, kandyzowany ananas, dżem pomarańczowy.
Smak: uwielbiam wszystko, co kwaśne (np. galaretę mięsną z octem, nie do końca dojrzałe wiśnie, limonkę, rabarbar i tym podobne rzeczy). Dlatego to piwo mi tak smakuje. Pinta Kwas XY to najkwaśniejsze piwo, jakie do tej pory piłem. Marakuja, limonka, grejpfrut, niedojrzały ananas, szczaw, pestki i skórka z cytryny. Genialne 🤤
Finisz: jakbym zjadł plaster cytryny wyciągnięty z herbaty.
Podsumowanie
Pinta potrafi w kwasy. Jakieś już znalazły się na blogu. Jednak żaden nie był aż tak cudownie, ekstremalnie kwaśny. Panie i Panowie, Sztos!
Inne kwasy od Pinty:
Więcej zdjęć tutaj