Pinta Kwas XY Catharina Sour – recenzja piwa

Pinta Kwas XY Catharina Sour

Kolejny kwas od Pinty: Pinta Kwas XY. Uwarzone i rozlane w browarze „Na Jurze” w Zawierciu.

Nowofalowy styl kwaśny rodem z Brazylii będący nieco mocniejszą wersją Berliner Weisse z dodatkiem soku z tropikalnego owocu. Do naszej interpretacji użyliśmy 15% dodatku przecieru z marakui, a całość wcześniej zakwasiliśmy bakterią kwasu mlekowego do poziomu 3,4 pH.

Kwas XY – poczuj się jak na plaży Copacabana.

Pinta Kwas XY

Objętość alkoholu: 4,5%

Ekstrakt: 11,5° Plato

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane

Składniki: słód jęczmienny: pilzneński, słód pszeniczny, chmiel Palisade, drożdże Fermentis SafAle US-05; bakteria kwasu mlekowego L. Delbrueckii; przecier z marakui

Termin przydatności do spożycia: 8.02.2021

Termin degustacji: 10.05.2020

Zapach z butelki: marakuja, mango, dżem malinowy

Kolor: złoto-pomarańczowy, mętny

Średniopęcherzykowa piana zredukowana do pierścienia oblepiającego ścianki szkła

Notka smakowa

Zapach: gorzka pomarańcza, miód, marakuja, żurawina, mandarynka, kandyzowany ananas, dżem pomarańczowy.

Smak: uwielbiam wszystko, co kwaśne (np. galaretę mięsną z octem, nie do końca dojrzałe wiśnie, limonkę, rabarbar i tym podobne rzeczy). Dlatego to piwo mi tak smakuje. Pinta Kwas XY to najkwaśniejsze piwo, jakie do tej pory piłem. Marakuja, limonka, grejpfrut, niedojrzały ananas, szczaw, pestki i skórka z cytryny. Genialne 🤤

Finisz: jakbym zjadł plaster cytryny wyciągnięty z herbaty.

Podsumowanie

Pinta potrafi w kwasy. Jakieś już znalazły się na blogu. Jednak żaden nie był aż tak cudownie, ekstremalnie kwaśny. Panie i Panowie, Sztos!

Inne kwasy od Pinty:

Pinta Kwas NY

Pinta Kwas Epsilon WBA

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.