Bushmills Black Bush – recenzja whiskey

Bushmills Black Bush

Bushmills Black Bush

Mój ulubiony whisky wideobloger, Ralfy dał tej whiskey 89/100 punktów. Na oficjalnej stronie destylarni możemy znaleźć informację o wysokiej zawartości destylatów słodowych połączonych ze słodką whiskey zbożową. Beczki, w których dojrzewały destylaty użyte do produkcji Bushmills Black Bush, to ex-bourbon i sherry oloroso (z lekkim naciskiem na sherry).

Niedawno opisałem Bushmills Original z białą etykietą. Nawet mi smakował. Teraz przyszła kolej na czarną edycję.

Bushmills Black Bush

Irish Blended Whiskey

NAS

Objętość alkoholu: 40%

Filtrowana na zimno

Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i po bourbonie

Kolor: jaśniutki, podoba mi się

Notka smakowa

Zapach: słodki i przyjemny, czuć wpływ beczek po sherry i sporą zawartość whisky słodowej. Marcepan, kajmak, skórka grejpfruta, orzechy laskowe, zielone jabłka, ciasto drożdżowe z rabarbarem, nieźle ukryty alkohol. 19/25

Smak: imbir, lukrecja, seler naciowy, czekolada deserowa, chinina, goździki, słodkie sherry, tymianek, melisa, gotowana kukurydza, masło, bita śmietana. 20/25

Finisz: czerwony, łagodny pieprz, karmel, mus czekoladowy, anyż, gałka muszkatołowa, dojrzałe banany. Średnio długi i dość przyjemny. 20/25

Balans: jako daily-dram, zdecydowanie godny polecenia. Jako blend, bardzo przyjemny w swojej kategorii cenowej, z kolei do degustacji i zagłębiania się by znaleźć jakieś wyjątkowe nuty, poleciłbym poszukać czegoś innego. 19/25

Ogólnie: 78/100

Inne opinie

Ralfy (2009): 89/100

whiskyfun (2010): 73/100

Cena: ok. 80 zł

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

2 thoughts on “Bushmills Black Bush – recenzja whiskey

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.