Jim Beam Rye
Kolejna już amerykańska whiskey na blogu, tym razem to Jim Beam Rye Pre-Prohibition Style. Jednak nie jest to bourbon (jak zresztą sama nazwa wskazuje), lecz mamy tu do czynienia z whiskey, w której skład wchodzi co najmniej 51% żyta.
Według niektórych źródeł, określenie Pre-Prohibition Style oznacza, że whiskey ta nawiązuje do stylu produkcji whiskey sprzed prohibicji (czyli do 1920 roku). Ponoć to właśnie żyto było wtedy najpopularniejszym surowcem da produkcji whiskey w USA.
Do tej pory mam bardzo przyjemne wspomnienia związane z whiskey żytnią. Oprócz tego mile wspominam spotkania z Jim Beamem. Mam nadzieję, że dzisiejsza degustacja tego nie zmieni.
Jim Beam Rye
Pre Pre-Prohibition Style
Kentucky Straight Rye Whiskey
40% ABV
Whiskey leżakowana minimum 4 lata
Kolor: bursztyn +1, naturalny
Notka smakowa
Zapach: jakiś taki mało wyrazisty, jak na whiskey żytnią. Bardziej przypomina zwykły bourbon. Marcepan, migdały, guma balonowa Donald (gimby nie znajo), orzechy laskowe, czarna herbata, rumianek, kwiat mniszka lekarskiego. Alkohol całkiem nieźle ukryty. 20/25
Smak: trochę wodnisty, słodko-gorzki, mydlany. Suszone morele, tymianek, lukier, melisa, kakao, kurkuma, orzechy włoskie, szampon do włosów 😉. 19/25
Finisz: imbir, pieprz, kurkuma, papryczki chili, karmel. Ultra-krótki. 17/25
Balans: whiskey bez charakteru. Trudno ją będzie zapamiętać. Moim zdaniem, do takich wypustów z tej destylarni, jak Jim Beam Double Oak, Devil’s Cut, czy Black Extra-Aged, nie ma nawet startu, ale to tyko moja subiektywna opinia. Spodziewałem się więcej. 18/25
Ogólnie: 74/100
Inne opinie
whiskybase: 75,10/100 w oparciu o opinie 32 osób
Cena: ok. 85 zł
Podsumowanie
Jim Beam Rye podobno powstał by zaspokoić zapotrzebowanie na kolejną whiskey do koktajli. Jestem w stanie w to uwierzyć, bo na czysto raczej nie za bardzo się sprawdzi. Co prawda, sam dałem radę, ale muszę przyznać, że jest to jedna ze słabszych żytnich whiskey, jakie do tej pory piłem.
Więcej zdjęć tutaj
One thought on “Jim Beam Rye Pre-Prohibition Style – recenzja whiskey”