Royal Oporto White Porto
Od kiedy zacząłem interesować się whisky, zacząłem też zwracać uwagę na rodzaje beczek potrzebnych do jej produkcji. Zacząłem próbować bourbony, sherry, Madera, Marsala i oczywiście Porto. Dziś w kieliszku ląduje Royal Oporto White Porto. Wino białe, przynajmniej teoretycznie, jednak jeśli przyjrzymy się jego barwie, można mieć co do tego małe wątpliwości. Podobnie, jak to ma miejsce w przypadku sherry Cream, lub PX, kolor nie pochodzi jedynie z winogron, a ze specyficznego procesu produkcji, ale o tym innym razem.
Na blogu pojawiło się kilka opisów Porto – zwłaszcza typu Tawny i Ruby. Zawsze towarzyszy im olbrzymia dawka słodyczy. Jednak nie tak dawno opisałem białe Porto, które miało być wytrawne.
Jak się jednak okazało, informacja o rzekomej wytrawności na butelce była trochę na wyrost, bo wino to przypominało raczej trunek półsłodki niż wytrawny. Recenzję tego porto znajdziecie <tutaj>.
Royal Oporto White Porto
Rodzaj wina: porto
Kraj: Portugalia
Rodzaj wina: białe
Wino wzmacniane, słodkie
Objętość alkoholu: 19%
Kolor: bursztyn +2 – taki 15-letni Glendronach 😉
Notka smakowa
Zapach: bardzo przyjemny i głęboki. Drewno, karmel, anyż, suszone śliwki, rodzynki, skóra, keks, biszkopt nasączony Amaretto, miód, syrop klonowy, cukier puder, orzechy laskowe, kandyzowane owoce w cieście. 21/25
Smak: keks z cukrem pudrem, powidła śliwkowe, cukier muscovado, pieczony ananas, rodzynki, pralinki z likierem brzoskwiniowym, kandyzowany imbir, karmel, drewno. Alkohol świetnie ukryty. 21/25
Finisz: karmel, ciasto drożdżowe z cukrem pudrem i kandyzowanym owocami, anyż, goździki, imbir, suszone śliwki. Średnio długi. 20/25
Balans: jedno z najlepszych porto w tej klasie cenowej. Bardzo dobrze ułożony alkohol, wyraźny, ale nie przytłaczający wpływ drewnianej beczki. Ponadto słodycz nie obezwładnia kubków smakowych, jak to ma czasami miejsce w przypadku czerwonych, bardzo słodkich odmian porto. Tutaj wszystko jest bardzo przyjemnie wyważone. 22,5/25
Ogólnie: 84,5/100
Cena: ok. 40 zł
Gorąco polecam
Więcej zdjęć tutaj