Longrow 21 (2019) – recenzja whisky

Longrow 21 (2019)

Pod koniec roku 2020, podczas degustacji whisky z destylarni Springbank, miałem możliwość spróbowania Longrow 21 z roku 2019. Jest to limitowana edycja 3600 butelek, a destylaty leżakowały w beczkach po sherry (60%) i po bourbonie (40%). Słód jęczmienny wędzono do zawartości związków fenoli na poziomie 50 PPM, a więc mniej więcej tyle, ile mamy w takich whisky, jak Ardbeg, czy Kilchoman.

Teoretycznie mamy tu dymnego potwora. Jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że najbardziej torfowe whisky to niekoniecznie te, które mają najwięcej cząsteczek PPM. Na odczuwanie dymu składa się o wiele więcej czynników. Po pierwsze, whisky z czasem traci swoje dymne właściwości, więc teoretycznie im młodsza, tym bardziej dymna. Po drugie, najważniejszą rolę zdaje się mieć odpowiednie odcinanie frakcji destylatu – tak aby pozostawić te, które odpowiadają za dymny aromat i smak.

Oprócz tego, ważną rolę mogą odgrywać beczki, w których dojrzewał spirytus. Ciekawe, jak tym razem poradzili sobie twórcy tej whisky – pracownicy najlepszej destylarni whisky na świecie (w mojej skromnej ocenie, oczywiście).

Longrow 21

Destylarnia Springbank

Single Malt Scotch Whisky

Region: Campbeltown

21 lat leżakowania

Mocno torfowa, ok 50 PPM

Objętość alkoholu: 46%

Niefiltrowana na zimno

Leżakowana w beczkach po bourbonie i po sherry

Kolor: bursztyn, naturalny

Notka smakowa

Zapach: lekko cytrusowy, delikatnie kwaskowy – drewno, karmel, węgiel, popiół, dym, miód, truskawki. Gdzieś w tle pojawia się delikatny akcent siarki z zapałek, skóra, wodorosty, bryza morska, jabłko Antonówka, siano. 21,5/25

Smak: słodziutki dym, pestki moreli, popiół, syrop klonowy, sok jabłkowy, cappuccino, ciemna czekolada, wędzone śliwki, wosk, czarna porzeczka, żywica, alkohol doskonale ukryty. 23/25

Finisz: dym, suszone śliwki, pieczone jabłka z ogniska, wosk, toffi, popiół, miód. 22/25

Balans: bardzo pijalna, genialna, wyraźnie dymna whisky. Doskonały dobór beczek, które nie dominują, a rewelacyjnie podkreślają walory świetnego destylatu. Torfowy dym, po tych 21 latach, także przestał wybijać się na pierwszy plan. Doskonała kompozycja! 23/25

Ogólnie: 89,5/100

Inne opinie

whiskybase: 89,09/100 w oparciu o opinie 271 użytkowników serwisu

Podsumowanie

Trochę szkoda, że tak pyszna whisky została rozwodniona do 46%, chociaż z drugiej strony, teraz jest niesamowicie pijalna. Jednak gdyby to była moc beczki, pewnie byłoby co najmniej 2 punkty więcej. Trochę mi tego zabrakło. Mimo wszystko, jest sztos aż miło.

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *