Wrężel Peated RIS Bowmore B. A. – recenzja piwa

Wrężel Peated RIS Bowmore B. A.

Wielbiciele dymno-torfowych whisky z pewnością z zaciekawieniem spoglądają na piwa, które mają coś wspólnego ze szkocką wyspą Islay. Tym razem w szkle znalazł się Russian Imperial Stout leżakowany w beczce po Bowmore – najstarszej destylarni z wyżej wymienionej wyspy. Peated RIS Bowmore Barrel Aged z browaru Wrężel.

Wrężel Peated RIS Bowmore B. A.

Russian Imperial Stout

Ekstrakt: 24,5 Plato

Alkohol obj. 10,5%

Piwo górnej fermentacji

Pasteryzowane, niefiltrowane

Skład: woda, słody jęczmienne: Chāteau whisky, monachijski typ I, czekoladowy ciemny, karmelowy 300, barwiący, chmiel: iunga, dodatki: płatki owsiane błyskawiczne, płatki pszeniczne błyskawiczne, cukier muscovado, herbata lapsang, drożdże: s-04

Leżakowane 10 miesięcy w beczkach po torfowej whisky z destylarni Bowmore

Termin przydatności do spożycia: 30.11.2023

Termin degustacji: 28.12.2020

Zapach z butelki: węgiel, karmel, dym, kakao

Kolor: ciemny sos sojowy

Notka smakowa

Zapach: węgiel, karmel, sos sojowy, suszone śliwki, dym, przypalone drewno, kakao, espresso

Smak: niestety, alkohol wysuwa się na pierwszy plan. Potem coś na kształt kwasu chlebowego, suszone śliwki, dym, karmel, dość wysokie wysycenie CO2

Goryczka: 2/5

Finisz: półsłodkie musujące wino, cola, pestki moreli, karmel

Całokształt: za dużo alkoholu, za dużo gazu, za mało RISa w RISie. Co prawda, czuć torfowy dym i jest to całkiem przyjemne doznanie, jednak to trochę za mało, żeby wrócić do tego piwa. Smakuje trochę jak wzmocniony diesel.

Cena: ok. 16 zł

Podsumowanie

Kupiłem to piwo w sklepie Carrefour w Szczecinie za 16 zł. Na tej samej półce stał Imperialny Nafciarz Islay Blend BA od Brokreacji. Oba te piwa mają wspólną cechę – są leżakowane w beczkach po whisky z Islay. Niedługo je ze sobą porównam, ale chyba już znam wynik 😉

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

One thought on “Wrężel Peated RIS Bowmore B. A. – recenzja piwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.