Kavalan Podium 2019 Release – recenzja whisky

Kavalan Podium

Kavalan Podium pojawiła się na rynku w 2012 roku. Jest to whisky butelkowana w mocy 46%, bez filtracji na zimno i w naturalnym kolorze. Do jej zestawienia użyto nietorfowego destylatu, a do leżakowania posłużyły beczki z białego dębu amerykańskiego, oraz beczki ponownego napełnienia. Te drugie określono jako „Kavalan re-fill casks”, co oznacza, że wcześniej dojrzewał w nich jakiś trunek produkowany w tej destylarni.

Zdjęcie: Adrian Bera

W gorzelni Kavalan produkuje się nie tylko whisky, ale też gin, czy likiery, więc nie wiemy co tak naprawdę znajdowało się w beczkach, które użyto w procesie produkcji dzisiejszej edycji. Jednak wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że prawdopodobnie była to właśnie whisky. Wiemy też, że mimo braku deklaracji wieku na etykiecie i tak możemy spodziewać się ciekawego trunku. Destylarnia zdążyła nas już do tego przyzwyczaić.

Kavalan Podium

Single Malt Whisky

Tajwan

NAS

Objętość alkoholu: 46%

Niefiltrowana na zimno

Leżakowana w beczkach z białego dębu amerykańskiego oraz własnych beczkach ponownego napełnienia

Kolor: bursztyn + 0,5, naturalny

Notka smakowa

Zapach: biała czekolada, rodzynki, orzechy laskowe, bita śmietana, toffi, wiśnie w likierze, wanilia, sherry, odrobina soli, cytrusy, ananas, miód, siano, sok z aronii, alkohol nieźle ukryty. 21/25

Smak: słodki i delikatnie pikantny – piekący. To pieczenie trochę przypomina ostrość chrzanu i imbiru. Pojawiają się suszone śliwki, karmel, ciemna, słodka czekolada, brzoskwinie, kandyzowana skórka pomarańczy, wiśnie w likierze, popiół, drewno, orzechy ziemne, espresso, chinina. Tutaj alkoholowa intensywność również jest całkiem nieźle zamaskowana. 21/25

Finisz: herbata Pu-Erh, kakao, cukier puder, drewno, popiół, średnio-długi. 20/25

Balans: beczki dobrej jakości, niezły destylat, chociaż trochę mało charakterystyczny. Czuć, że whisky jest młoda i trochę brakuje jej dojrzałości. Smakuje, jak 8-10 letni single malt, choć w rzeczywistości zapewne jest młodsza. Jednak temperatury panujące na Tajwanie, w destylarni Kavalan, w magazynach, w których whisky dojrzewa, powodują, że drewno wraz ze stykającym się z nim destylatem pracuje dużo szybciej. Dzięki temu nawet młode whisky są dość ciekawe i warte uwagi. Tutaj mamy całkiem ciekawą kompozycję. 21/25

Ogólnie: 83/100

Inne opinie

whiskytime: 84/100

Cena: od ok. 220 zł

Podsumowanie

Jest dokładnie tak, jak można się tego było spodziewać – młoda, dość wyrazista, całkiem przyjemna whisky. Myślę, że jako daily-dram może się sprawdzić, jednak jeśli oczekujemy fajerwerków, to raczej ich tutaj nie znajdziemy.

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *