Duch Sadu Winogrono w Butelce – recenzja brandy

Duch Sadu Winogrono w Butelce

Dziś na warsztat poszła polska brandy. Duch Sadu Winogrono w Butelce. Powstała z 3 gatunków winogron (białe, czerwone, różowe) z polskiej winnicy. Nastawy fermentowane były osobno, osobno sok, a osobno wytłoki. Wszystko leżakowało w fermentorach przez 6-7miesięcy.

Nastawy spotkały się w zbiorniku podczas destylacji. Brandy została wlana do beczki z polskiego dębu, której pojemność wynosiła 50 litrów, a w której wcześniej leżakowała okowita z jabłek z wędzoną gruszką.

Duch Sadu Winogrono w Butelce

Okres leżakowania to 13 miesięcy. Nie jest to klasyczna brandy winogronowa. Jest bowiem stworzona z różnych winogron i leżakowana w nietypowej beczce. Tym trunkiem, producent chciał pokazać, że można zrobić coś ciekawego, co teoretycznie każdy z nas zna, ale smak i aromat będzie zupełnie inny niż to, co znamy.

Brandy została zabutelkowana w mocy beczki, która wyniosła 48% alkoholu objętościowo.

Kolor: bursztyn +1, naturalny

Notka smakowa

Zapach: bardzo niespotykany i niezwykle trudny do określenia – przypomina połączenie Starki, Metaksy, brandy i leżakowanego ginu. Kardamon, miód, kajmak, skórka z limonki, kandyzowane wiśnie, drewno sandałowe, piżmo, zamsz. Alkohol nieźle ukryty. 21/25

Smak: 🤔 … (10 minut później) – miód, cynamon i goździki, marcepan, brzoskwinie w syropie, anyż, kandyzowane wiśnie, lukrecja, susz owocowy, karmel, melasa, igiełki jodły. Alkohol dobrze ukryty. 21/25

Finisz: dość długi, intensywny, przyjemny, ziołowy, perfumowy. 21/25

Balans: zaskoczenie, indywidualność, swoistość. Co prawda, raczej nie jest to najsmaczniejsza brandy z jaką miałem do czynienia, ale zdecydowanie jest jedną z najbardziej intrygujących. Chyba najciekawszy jest ten element w posmaku – jak bym sobie psiknął perfumami do ust – super. 21,5/25

Ogólnie: 84,5/100

Podsumowanie

Po degustacji wódek Duch Sadu, spodziewałem się czegoś ciekawego. I muszę przyznać, że na pewno było ciekawie. Brandy ta nie przypomina mi żadnej innej brandy. Już bardziej grappę, Starkę, czy Metaksę.

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.