The Balvenie 14 The Week of Peat – recenzja

The Balvenie 14 The Week of Peat

The Balvenie 14 The Week of Peat to pierwsza torfowa odsłona z pięciu edycji whisky, jakie mieliśmy przyjemność degustować podczas grudniowego spotkania on-line. Whisky ta, jako jedyna nie pochodziła z pojedynczej, specjalnie wyselekcjonowanej beczki i można ją dostać bez większego problemu.

Zdjęcie: Adam Zakrzewski

Na temat danej degustacji możecie przeczytać <tutaj>. Zawarłem tam sporo informacji na temat samego procesu produkcji, jak i całego projektu powrotu do produkcji torfowych maltów w The Balvenie, więc teraz przejdźmy do samej notki smakowej.

The Balvenie 14 The Week of Peat

Single Malt Scotch Whisky

Balvenie znaczy „Farma Beathan’a”. Jest to nazwisko biskupa Mortlach z XI w.”

Region: Speyside

48,3% alkoholu objętościowo

Whisky torfowa: 28 PPM w słodzie, a w kieliszku około 5 PPM

Leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu

Kolor: bursztyn -1, z dodatkiem sztucznego karmelu

Notka smakowa

Zapach: nietypowy dym – przypomina trochę dym z ogniska, spalone liście, zupełnie inaczej niż w znanych nam, popularnych, torfowych whisky z Islay. Poza tym krówka, wanilia, bita śmietana, likier jajeczny, leśne powietrze, ściółka, węgiel. Alkohol bardzo dobrze ukryty. 21,5/25

Smak: tutaj mamy ten sam zimny, suchy dym, kajmak, czekolada, orzechy laskowe, herbatniki, kokos, rodzynki, pieczone jabłka cynamon, cappuccino. Jednak jak dla mnie, minimalnie wodnisty. 21/25

Finisz: krótki – do średniego – dym, popiół, ciasteczka zbożowe, kokos, kakao. 21/25

Balans: przyjemna odskocznia od torfów z Islay. Tutaj dym przypomina bardziej spalone drewno, lub wypalone trawy. Całość przyjemnie skomponowana, a alkohol jest całkiem dobrze ukryty, ale gdy się weźmie pod uwagę pozostałe pozycje wspomnianej degustacji (same CSy), ta wyglądała na trochę rozwodnioną. 21/25

Ogólnie: 84,5/100

Inne opinie

whiskybase: 83,38/100 w oparciu o opinie 219 osób

Podsumowanie

Powrót do korzeni w The Balvenie to według mnie strzał w dziesiątkę. Jednak dymne edycje tworzonych tam whisky mają bardzo ciekawy profil. Według mnie, zdecydowanie warto spróbować.

Więcej zdjęć tutaj

Whisky Reset na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.